Алмадан жасалған компот
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты15 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Піскендігі бойынша сұрыпталған алмаларды жуады, қабығын аршып, тілімдерге бөледі, сабақтарын, тұқым бүршіктерін және зақымдалған жерлерін алып тастайды. Кесілген тілімдер 1 пайыздық тұз ерітіндісінде сақталады, бірақ 15 минуттан аспайды. Алмаларды ыстық суда 85-90С температурада 5-15 минут бойы ағартады (тілімдердің мөлшеріне, алманың сортына, олардың пісіп-жетілуіне және табиғи қышқылдық құрамына байланысты: алма неғұрлым қышқыл болса, ағарту ұзақтығы соғұрлым қысқа болады). Алманы қайнаған суға ағартуға болмайды, өйткені зарарсыздандырудан кейін жемістер қорытылады. Ағартылған алмаларды салқын суға салқындатып, банкаларға салып, үстіне қайнағанға дейін қыздырылған 20-30% қант шәрбаты (1 литр суға 250-350 г қант) құйылады. Алманың сиропқа қатынасы: сәйкесінше 55 және 45%. Содан кейін банкалар қақпақтармен жабылады, кастрюльге салынады және зарарсыздандырылады: 0,5л - 9-10 минут, литр - 10-12 минут, ал 3 литрлік цилиндрлер - 30 минут. Стерилизациядан кейін банкалар немесе цилиндрлер дереу бітеліп, ауаны салқындату үшін орналастырылады.