Өрік желеі
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты3 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Желе дайындау үшін құрамында пектиннің көп мөлшері бар піспеген жемістерді пайдалану ұсынылады. 2,5 кг өрік жуылады және кесектерге кесіледі, тұқымдарды бір уақытта алып тастайды. Кесілген жемістер эмальданған немесе алюминийден жасалған ыдысқа салынып, оларды толығымен жабуға жеткілікті мөлшерде сумен толтырылады. Жеміс массасын жемістер жұмсарғанша қайнатады, алайда олардың қайнатылуына жол бермейді, өйткені жемістер қайнатылған кезде шырын бұлтты болып шығады. Пісірілген масса сүзіледі және алынған шырын келесі күнге дейін тұндырылады. Тұндырылған мөлдір шырын абайлап ағызылады және көлемнің жартысына дейін қайнатылады, көбікті үздіксіз алып тастайды. 1 литр шырынға қолданылған өріктің жетілуіне байланысты 500-600 г қант қосылады. Ерітілген пектинді (2-3г) жұқа ағынмен қосады (пектинді еріту әдісі "Кептелістер" бөлімінде сипатталған). Желе суық табаққа құйылған тамшы қатып қалса, дайын болады. Желе оттан алынардан 3-4 минут бұрын оған 1 шай қасық (3-4г) шарап қышқылы қосылады. Желе банкаларға ыстық күйінде құйылады. Желе салқындаған кезде банкалар жабылады.