Шиеден жасалған желе
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Желе дайындау үшін шырынды целлюлозасы және күшті хош иісі бар шие сорттары ұсынылады. Толығымен піскен шие жемістерін қатты су ағынымен жуады, сабақтарын алып тастайды және терең ыдыста пистилмен ұсақтайды. Ұсақталған шие сумен құйылады (2 кг жеміс үшін - 300 г су) және шырынын босату үшін 5-6 минут қайнатылады. Содан кейін алынған масса целлюлозасыз шырын алу үшін жидектерді баспай, дәке немесе матаның бірнеше қабаты арқылы ақырын сүзіледі. Алынған шырын алюминийден немесе эмальданған ыдыста қатты отта қайнатылады, оны үздіксіз араластырады және көбікті кетіреді. Су жартылай буланған кезде қант қосылады (алынған шырынның 1 литріне - 700 г қант). Пісіру тағы 5-10 минут бойы жалғасады. Содан кейін суда ерітілген 3-4 г пектин қосып, қоспаны қажетті қалыңдыққа дейін қайнатады. Пісірудің ең соңында желеге 1 шай қасық (2-3г) шарап қышқылы қосылады. Дайын желе ыстық күйінде банкаларға құйылады, онда ол салқындатылады және гельденеді. Банкалар қақпақтармен немесе пергамент қағазбен жабылып, шпагатпен байланады.