Желеге арналған шырын сығу
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты5 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Үйде шырын келесі жолмен алынады. Жемістер мұқият жуылады, шіріген және көгерген үлгілерді алып тастайды. Жуылған жемістер кез-келген үйдегі престерде немесе аралас машинаның көмегімен сығылады. Сондай-ақ, шырынды жемістерді 80-100С температурада олардың қаттылығына байланысты 5-20 минут ішінде аз мөлшерде суға күйдіру арқылы алуға болады. Бұл өңдеу арқылы жемістер жұмсарады және шырын бөлінеді, ол бөлек ыдысқа құйылады. Жалпы массаны дәкенің бірнеше қабаты арқылы сүзеді. Сүзуден кейінгі қалдықты қайтадан суда қайнатып, қосымша сүзуге болады. Алынған шырын келесі күнге дейін тұндыруға рұқсат етіледі, содан кейін ол желе жасауға дайын болады. Жеміс массасының қалған бөлігі джемді дайындау үшін жұмсалады. Осы әдіспен 1 кг жемістерден 0,7-1л шырын бөліп алуға болады. Егер алынған шырынның мөлшері 1л-ден асса, бұл шырынның көп мөлшерде алынған сумен қатты сұйылтылғанын білдіреді. Желе пісірген кезде 1 литр шырынға 750-800 г қант қосылады. Пектин әдетте 1 кг желе үшін 2-3 г мөлшерінде тұтынылады. Жемістің түріне және қышқылдығына байланысты 1 литр шырынға 2-3 г шарап қышқылы қосылады.