Итмұрыннан жасалған шарап
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Итмұрыннан шарап жасау үшін тұтас кептірілген жидектер мен кептірілген ұсақталған итмұрын жидектері қолданылады. Шарап үшін піскен, қатты, қызғылт сары түске боялған жемістер таңдалады және кәдімгі жағдайларда немесе кептіргіште кептіріледі. 2 кг жаңа піскен жидектерден 1 кг кептірілген итмұрын алынады. Кептірілген итмұрын қағаз пакеттерге салынып, пайдаланылғанға дейін құрғақ және салқын бөлмеде сақталады. Ұнтақталған жидектерді жаңа піскен жидектерден немесе кептірілген жидектерден алуға болады. Бірінші жағдайда піскен, қатты, сарғыш-қызыл жидектер іріктеліп алынады, кесектерге кесіледі, тұқымдары мен түктері алынады, таза сумен жуылады және қалыпты жағдайда немесе кептіргіште кептіріледі. Кептірілген ұсақталған жидектер қағаз пакеттерге салынып, құрғақ және салқын бөлмеде сақталады. Кептірілген жидектерді пайдаланған кезде оларды кеседі немесе ұсақтайды, тұқымдары мен түктерін алып тастайды, содан кейін қағаз пакеттерге салады. Итмұрын шарабы аз мөлшерде дайындалады, оны 8-10 күн ішінде тұтынуға болады. 1 кг тұтас кептірілген жемістер немесе 500 г кептірілген ұсақталған итмұрын таза сумен жуылады, бөтелкеге салынып, қант ерітіндісімен (3 литр таза суға 1 кг қант) құйылады. Жемістердің қалқып кетуіне жол бермеу үшін мойынның түбіне дәке салынады. Бөтелкені ашыту бірнеше күн бойы жүретін салқын жерге қояды. Қатты ашытуды тоқтатқаннан кейін шарап сүзіледі және мақта арқылы сүзіледі, таза және құрғақ бөтелкеге құйылады және 8-10 күн ішінде тұтынылады.