Құрғақ жүзім шарабы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Үйде құрғақ шарап жасау үшін ақ Шасла, қызғылт Шасла, мускат жаңғағы, Алиготе, қызғылт мускат жаңғағы, Гамбург мускат жаңғағы, Лидия және т.б. сорттарының піскен жидектерін алыңыз. Контейнерлер он литрлік шыны ыдыстарды қалай пайдаланады. 10 кг жидектер (10 литр бөтелкеге негізделген) сұрыпталады, шоқтардан бөлінеді, шіріген және зақымдалған жидектер алынып тасталады, кішкене бөліктерде дуршлагқа салынып, эмальданған шелектің үстіне қолмен ұсақталады. Алынған шырын мен целлюлозаны шарға жинап, дәкемен жауып, ашыту үшін екі-үш күн бойы 25-28С температурада жылы бұрышқа қояды. Ол шарап ашытқысының арнайы мәдениетімен қамтамасыз етілген. Егер олар болмаса, бұл процесті жидектердің бетінде де, ауада да кездесетін "жабайы" ашытқылар тудырады. Қолмен пресс болған кезде оның көмегімен жүзім шырынын сығып алады. Температуралық жағдайларға байланысты ашытудың екінші немесе үшінші күнінде целлюлоза көтеріліп, шырын шардың түбіне жиналады. Шамамен бір аптадан кейін оны эмальданған шелектегі дуршлаг арқылы шығарады, ал целлюлозаны қолмен дуршлагтың үстінен басады. Алынған шырын таза бөтелкеге құйылады, су тығыздағышы орнатылады және ашытуға қойылады. Су тығыздағышы - ұзындығы 30-40 см және диаметрі 8-10 мм болатын түтік. Бұл түтіктің бір ұшы цилиндр қақпағынан өткізіліп, алебастрмен, гипспен, парафинмен немесе балауызбен майланған, ал екіншісі стакан суға батырылған. Ашытуды аяқтау оттегінің қатысуынсыз жүреді. Әйтпесе, жүзім спирті сірке қышқылы мен суға ыдырайды. Ашыту 12-ден 20 күнге дейін созылады (температуралық жағдайларға байланысты). Жүзім ашытқысының әсерінен шырын бұлтты болады. Ашытудың аяқталғанының белгілері келесідей: бір стақан суда газ көпіршіктері пайда болмайды, ашытқы ыдыстың түбіне шөгеді, ал шарап ішінара өздігінен ағарады. Алынған шарапты сифон арқылы таза цилиндрге құйып, қайтадан су тығыздағышын орнатып, цилиндрді жертөлеге шығарады, сонда оны 8-ден 12С-қа дейінгі температурада 2-2,5 ай ұстайды. Бұл кезде шарап қышқылы шардың қабырғаларына және оның түбіне ұсақ кристалдар түрінде шөгеді, шараптың қышқылдығы күрт төмендейді, ол өздігінен ағарады және мөлдір болады. Таза шарап бөтелкелерге немесе бөтелкелерге құйылады, тығын мен шарап арасында кішкене ауа кеңістігі қалдырылады және тығындалады. Дайын шарапты жертөледе немесе жертөледе сақтаңыз. Бұл шарап құрғақ деп аталады, өйткені жүзім жидектерінің құрамындағы қант толығымен дерлік алкогольге ашытылған. Құрғақ шараптың қант құрамы шамалы. Егер жүзім жидектерінің қант мөлшері аз болса (20% -дан аз), шарапта алкоголь жеткіліксіз болады және нашарлауы мүмкін (көгерудің пайда болуы). Бұған жол бермеу үшін оған түйіршіктелген қант қосылады (1 литр шырынға 50-100 г).