Көкжидектен жасалған шарап
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы 4 кг піскен көкжидек сұрыпталады, зақымдалған жемістер мен бөгде қоспалар жойылады, бөліктерге дуршлагқа салынады, жуылады, су ағып кетеді, содан кейін қолмен иленеді. Алынған целлюлоза мен шырын 10 литрлік ыдыста жиналады, 2 литр су құйылады, мойын дәкемен байланады, қараңғы бөлмеге шығарылады және 20-25С температурада 4-5 күн ұсталады. Қартайған тұнбаны таза қапшықтан жасалған сүзгіден өткізеді. Қалған целлюлозаны сығып, жайып жібереді, ал шырынын таза 10 литрлік ыдысқа құйып, оған 1,5 кг қант пен 0,3 кг линден балын қосып, жылы суда ерітеді. Осыдан кейін су тығыздағышы түзетіліп, алебастрмен майланады және цилиндр ашыту үшін қараңғы бөлмеге шығарылады, ол 25-тен 50 күнге дейін созылады (бөлмедегі температураға байланысты). Шырын ашыған кезде, олар цилиндрдің тығыздығының бұзылмауын қамтамасыз етеді. Осы мақсатта су тығыздағышын әр 5-6 күн сайын жаңа алебастр ерітіндісімен майлайды. Әйтпесе, ауа резервуарға түсуі мүмкін және оттегі сірке суының ашытуын тудыруы мүмкін. Алынған шарапты тазарту үшін оны сифон арқылы таза бөтелкеге құйып, қайтадан су тығыздағышын бекітіп, бөтелкені салқын бөлмеге шығарып, 3 ай ұстайды. Дайын шарап сифон арқылы ағызылады және таза, құрғақ бөтелкелерге оралады. Олар полиэтиленмен немесе басқа тығындармен бітеліп, мойынға шайыр немесе тығыздағыш балауыз құйылады. Бөтелкелерді көлденең қою арқылы шарапты салқын, құрғақ жерде сақтаңыз. Жартылай тәтті немесе тәтті шарап алу үшін жидектердің бұрын көрсетілген салмағына түйіршіктелген қант мөлшері 0,5-1 кг-ға көбейтіледі.