Қара қарақаттан жасалған шарап
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Қара қарақат шарабы 3 5 кг қара қарақат жидектері жоталардан бөлініп, таза сумен жуылады және шырын сыққыштан өткізіледі. Бөлек, 10 килограмм қызыл жүзім жидектерінің шырыны сығылады. Сығылған жүзім шырынын 25-30С дейін қыздырады, оған 500г қант қосып, салқындатпай, қарақат шырынымен араластырады. Қоспа бөтелкеге салынып, бөлме температурасында (22-25С) ашытуға ұшырайды. Ашыту 8-10 күнге созылады. Ашыту аяқталғанға дейін шарап мақта арқылы сүзіліп, жуылған және кептірілген бөтелкелерге құйылады. Бөтелкелер шарапқа малынған тығындармен тығындалады және құрғақ және салқын бөлмеде көлденең күйде сақталады.
Сипаттамасы Қара қарақаттан шарап жасаудың бірнеше негізгі рецептері бар. Қара қарақаттан 1 шарап 3 кг қара қарақат алынады, жидектер жоталардан алынады, сұрыпталады, бөгде қоспаларды кетіреді, таза, ішуге жарамды сумен жуады, ұсақталады және 8-10л құтыға құйылады. Бөлек ыдысқа 3 литр таза су құйылады, 1 кг қант қосылады және қант толығымен ерігенше қоспасы қыздырылады. Қант ерітіндісін 22-25С дейін салқындатып, қарақат құйылған ыдысқа құяды. Ашыту 22-24С температурада 5-6 күн ішінде жүргізіледі. Ашыту аяқталғаннан кейін шарап шүберек арқылы сүзіледі, содан кейін мақта арқылы сүзіледі және таза және құрғақ бөтелкелерге құйылады. Бөтелкелер жуылған және шарапқа малынған тығындармен тығындалады және құрғақ және салқын бөлмеде сақталады. Касси шарабын таза және құрғақ бөтелкелерде де сақтауға болады, оны шараптың ауамен жанасуына жол бермеу үшін мойынның ортасына дейін немесе тіпті тығынның өзіне дейін толтыру керек. Қарақаттан жасалған шарап 2 5 кг қарақат жидектері жоталардан бөлініп, шырын сыққыштың көмегімен шырын сығылады, ал алынған шырын шарға құйылады. Жеке ыдыста 1,5 кг қантты 5 литр суда ерітіңіз. Қант ерітіндісі қарақат шырыны бар шарға құйылады. Ашыту 6-7 күн бойы қалыпты температурада (22-25С) жүргізіледі. Ашыту аяқталғаннан кейін алынған шарап мақта арқылы сүзіліп, таза және құрғақ бөтелкелерге құйылады. Бөтелкелер таза, шарапқа малынған тығындармен тығындалады және құрғақ және салқын бөлмеде көлденең күйде сақталады. Шырын сығылғаннан кейін қалған целлюлоза жаңа піскен қарақат жидектерімен араластырылып, джем жасау үшін қолданылады.