Бүлдірген мен бүлдіргеннен жасалған шарап
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Піскен қаражидек немесе көкжидек (3 кг) сұрыпталады, зақымдалған жемістер мен бөгде қоспалар жойылады, бөліктерге дуршлагқа салынады, жуылады, су ағызылады, содан кейін қолмен иленеді. Алынған шырын мен целлюлозаны таза 10 литрлік ыдысқа жинап, 3 литр жылы сумен құйып, мойнын дәкемен байлап, бөтелкені жылы бөлмеге шығарады, сонда оны 20-27С температурада 4 күн ұстайды. Қартайған тұнбаны таза қапшықтан жасалған сүзгіден өткізеді. Қалған целлюлоза сығылады және жайылады, ал шырын таза 10 литрлік ыдысқа құйылады. Қарақаттың құрамында 2,8% табиғи қант бар. Бұл мөлшер шарапты ашытқаннан кейін алкогольдің қажетті мөлшерін қамтамасыз ету үшін жеткіліксіз. Сондықтан шырынға қант шәрбаты қосылады. Оны дайындау үшін 1,5 литр жылы су алыңыз, 1,7 кг түйіршіктелген қант пен 0,3 кг линден немесе гүл балын қосыңыз. Қант пен балды суда ерітеді, содан кейін су тығыздағышын реттейді, оны жаңадан сұйылтылған гипспен немесе алебастрмен майлайды және шарды ашыту үшін жылы жерге қояды, ол 25-тен 50 күнге дейін созылады (бөлмедегі температураға байланысты). Ашытудың аяқталғанының белгілері келесідей: бір стақан су тығыздағышында газ көпіршіктері пайда болмайды, ашытқы бөтелкенің түбіне шөгеді және шарап ішінара өздігінен ағарады. Шырын ашыған кезде, олар цилиндрдің тығыздығының бұзылмауын қамтамасыз етеді. Осы мақсатта су тығыздағышын әр 5-6 күн сайын жаңа алебастр ерітіндісімен майлайды. Әйтпесе, ауа резервуарға түсуі мүмкін және оттегі сірке суының ашытуын тудыруы мүмкін. Алынған шарапты тазарту үшін оны таза бөтелкеге құйып, қайтадан су тығыздағышын бекітіп, бөтелкені салқын бөлмеге шығарып, сол жерде 2 ай ұстайды. Дайын шарап сифон арқылы ағызылады және таза, құрғақ бөтелкелерге оралады. Олар полиэтилен тығындарымен бітеліп, мойын балқытылған шайырмен немесе тығыздағыш балауызбен толтырылады. Бөтелкелерді көлденең қою арқылы шарапты құрғақ, қараңғы бөлмеде сақтаңыз. Жартылай тәтті немесе тәтті шарап алу үшін жидектердің бұрын көрсетілген салмағына түйіршіктелген қант мөлшері 0,5-1 кг-ға артады.