Таңқурай құю
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты7 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Ашыту басталғаннан кейін дәкені алып тастайды, су тығыздағышын орнатады және ашыту тоқтаған кезде оның астындағы массаны 12-20 күн ұстайды. Алынған ликер нейлон шұлығы арқылы немесе мойынға салынған сүзгіштер немесе дуршлагтар арқылы дәке мен мақтадан сүзіледі, дайындалған бөтелкелерге құйылады және тығындалады. Қалған целлюлозадан шарап түріндегі таңқурай шырынын жасауға болады (құлпынай ликерін дайындағаннан кейін құлпынай шырыны сияқты). Жаңа піскен таңқурайларды дуршлагқа салып, бір шелек суға салып, ағызып жібереді. Содан кейін жидектер сепальдар мен сабақтардан тазартылады. Егер жемістерге таңқурай қоңызының дернәсілдері әсер етсе, оларды 1% тұз ерітіндісіне (1 литр суға 10 г) 7-8 минутқа батырады. Онда дернәсілдер қалқып шығады. Оларды алып тастайды, ал таңқурайларды дуршлагқа жинап, қайтадан шелек суға батырады, содан кейін оны ағызып жібереді. Аршылған таңқурай шарға құйылады, қант қосылады, мойын дәкемен байланады, шарды 3-4 күн бойы (ашыту басталғанға дейін) жылы жерге немесе терезе төсенішіне (бөлмедегі күн шуақты жаққа) қойылады. Сыйымдылығы 3 литр цилиндрге. Тазартылған жидектер (кг) - 2,2 Қант (кг) - 0,8