Таңқурайдан жасалған компот
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты15 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Жаңа піскен жидектер сұрыпталып, көгерген, зақымдалған және піспеген күйінде жойылады. Сұрыпталған шикізатты дуршлагқа жинап, сепальдардан тазартады, суға жуады және ағызып жібереді. Таңқурай қоңызының дернәсілдері бар жемістерді жуар алдында 1% тұз ерітіндісіне (1 литр суға 10 г) 1 минутқа батырады. Жер бетіне қалқып шыққан дернәсілдер жиналады. Таңқурай дуршлагқа салынып, суық сумен жуылады, оның ағып кетуіне рұқсат етіледі. Содан кейін жидектер банкаларға салынып, әр қабатқа қант себіледі (0,5 л банкаға 6-7 ас қасық). Контейнерлер құмыраның мойнынан 1 см жоғары толтырылады, дәкемен жабылады және 4-5 сағат бойы ұсталады. Қартаю кезінде таңқурай шырынын бөліп шығарады, онда қант ішінара ериді, ал жидектер өздігінен тығыздалып, шөгеді. Таңқурай мен қант банкалардың шеттерінің деңгейіне жеткенде, олар дайындалған қақпақтармен жабылады, 40С дейін қыздырылған суы бар кастрюльге қойылады және 15 минут бойы зарарсыздандырылады. Кастрөл зарарсыздандыру кезінде қақпақпен жабылуы керек. Қайнаған су жақсы емес, ал кастрюльдегі оның деңгейі мойын деңгейінен 3 см төмен. Стерилизациядан кейін банкалар дереу бітеліп, бітелудің тығыздығы тексеріледі. Ауаны салқындату.