Құлпынайдан жасалған компот (тағы бір рецепт)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Бақшадағы құлпынайдан компот дайындау үшін толық піспеген, қатты, орташа мөлшердегі, қарқынды боялған жидектер алынады. Бұл үшін "Комсомолка" сорты ең қолайлы. Піскен және піскен жидектерді, сондай-ақ сәл боялған жидектерді консервілеуге болмайды, өйткені олар пішінсіз массаға айналады және компотқа жаман көрініс береді. Жидектер сұрыпталады, піспеген және піскен, сондай-ақ көгерген және ластанған сұрыпталады, жойылады. Консервілеуге жарамды жидектерді дуршлагпен жинап, сепальдардан тазартады, суға үш рет жуады және ағызып жібереді. Тазартылған және жуылған жидектер дайындалған 0,5 литр банкаларға салынған. Олар қабаттарға салынады, олардың әрқайсысына түйіршіктелген қант себіледі, оның 6-8 ас қасық 0,5 литрлік банкаға алынады. Жоғарыдан олар банканың мойнынан 1 см биіктікке көтерілетін төбені құрайды. Жидектер дәкемен жабылады және 2-4 сағат бойы ұсталады. Қартаю кезінде құлпынай шырын бөледі, онда қант ішінара ериді, ал жидектер өздігінен тығыздалып, шөгеді. Құлпынай мен қант құмыраның мойынының деңгейіне жеткенде, олар дайындалған қақпақтармен жабылады, 40С дейін қыздырылған суы бар кастрюльге қойылады, 30-35 минут зарарсыздандырылады. Стерилизация кезінде кастрюльді қақпақпен жауып қою керек, қайнаған су қатты емес, ал оның кастрюльдегі деңгейі банка мойнының жоғарғы жағынан 3 см төмен. Стерилизациядан кейін банкалар дереу бітеліп, бітелудің тығыздығы тексеріледі. Салқындату - ауамен. Ең жақсы нәтиже компоттарды 90С ыдыстағы су температурасында пастерлеу арқылы алынады. 0,5 литр банкаларды пастерлеу ұзақтығы 65 минутты құрайды. Консервіленген құлпынай қараңғы жерде (жертөле, жертөле) сақталады немесе қараңғы қағазға оралады.