Таңқурай компоттары
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты10 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Компоттардың барлық мүмкін түрлерінің ішіндегі ең жақсысы - таңқурай - керемет жағымды дәм мен хош иіспен ерекшеленеді. Таңқурай компоттары сонымен қатар жаңа таңқурайдың тартымды көрінісін сақтайды. Егер таңқурайдан ақ құрттар табылса, бұл жай ғана таңқурай қоңызының дернәсілдері, оларды таңқурайды тұзды суға (1 литр суға 1 шай қасық тұз) салу арқылы оңай кетіруге болады. Пайда болған дернәсілдер төгіліп, таңқурай шайылады. Әдемі компоттар таңқурайдың қара түсті, тығыз жидектері бар сорттарынан алынады. Бұл сорттар: Новости Кузьмина, Латан, Вислуха, Сұлулық. Марлборо және Калининград сорттарының жидектерін қайнату өте оңай және компоттарға жарамайды. Сироп үшін: 1 литр су үшін - 1 банкаға 250 - 300 г қант - 1 банкаға жарты стакан шырын - 1/3 кесе шырын 200 г қант Бірінші әдіс Піскен жидектер банкаларды ілгішке дейін толтырады және ыстық сироппен құйылады. Банкалар ыстық суы бар кәстрөлдегі тұғырға қойылады және 80С дейін қыздырылады. Бұл температурада жарты литрлік банкалар кем дегенде 7 - 10 минут, литрлік банкалар - 12 - 14 минут немесе кәстрөлде су қайнаған сәттен бастап сәйкесінше 4 және 7 минут баяу отта тұруы керек. Содан кейін банкалар шығарылады, қақпақтармен оралады және қақпақты қосымша жылыту үшін төңкеріледі. Екінші әдіс Банкаларға салынған жидектер таңқурайдың, қарақаттың немесе басқа жидектердің салқын, таза шырынымен құйылады. Суық суы бар кастрюльге салып, 80С дейін қыздырады және осы температурада ұстайды: жарты литрлік банкалар - 8 минут, литрлік банкалар - 15 минут. Үшінші әдіс Дайындалған таңқурай эмальданған ыдысқа салынып, жидектерді қантпен қабаттап құйып, 2 - 3 ас қасық су немесе таңқурай шырынын құйыңыз. Содан кейін кастрюльді мезгіл-мезгіл шайқап, баяу отқа қояды. Массаны 85С дейін қыздырады және осы температурада 5 минут ұстайды. Сонымен бірге банкалар, қақпақтар, құю қасықтары басқа ыдысқа салынып, қайнатылады. Жылыту аяқталғаннан кейін, жидектер банкаларға мойынға дейін, қақпақтың астына тез жайылады. Ыстық құю кезінде банкаларды кезекпен толтырып, орап, төңкеріп қою керек.