Кептелісті қайнату
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Үйде джемді ашық, таяз ыдыстарда - қалайыланған ыдыстарда, таяз эмальданған ыдыстарда және т.б. қайнатады. Ыдысқа дайындалған жемістерді, пектин ерітіндісін және қантты құрғақ немесе қант шәрбаты түрінде салады. Қоспа қажетті қалыңдыққа дейін қайнатылады, пайда болған көбікті үздіксіз алып тастайды. Кептелісті оттан шығарардан бірнеше минут бұрын оған қажетті мөлшерде қышқыл қосылады. Кейде кептелісті дайындаудың соңына пектин ерітіндісі қосылады. Кептелісті пектин қоспай-ақ дайындауға болады. Дегенмен, пектиндік заттары нашар жемістерді пайдаланған кезде жеткіліксіз гельденген өнім алынады. Кептелудің дайындығын анықтаудың бірнеше әдісі бар: қасықты сиропқа батырады, содан кейін оны алып, бір жағына еңкейтеді. Егер сироп қасықтан тамшылармен ағып кетсе, пісіруді жалғастыру керек. Егер, керісінше, сироп жіңішке жіп түзсе, бұл оның жеткілікті түрде қайнатылғанын және дайын болғандығын білдіреді. Сироптың бір тамшысы көлбеу табаққа салынады. Егер тамшы төмен түспесе, джем дайын деп саналады. Дайын джем ыдысқа салынып, құрғақ және салқын бөлмеде сақталады.