Таңқурайдан жасалған джем
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты2 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Кептелу үшін ірі, қарқынды түсті және күшті жидектер таңдалады, Таңқурайдың мәдени сорттарын пайдалану ұсынылады, дегенмен орман таңқурайынан жақсы джем жасауға болады. Көбінесе, орман таңқурайының жидектеріне таңқурай қоңызының дернәсілдері (ақ ұсақ құрттар) әсер етеді. Мұндай жидектер ас тұзының 2% ерітіндісінде (1 литр суға 20 г тұз) 2-3 минут ұсталады. Таңқурай сепальдарды, жабысқан жапырақтарды және басқа бөгде қоспаларды алып тастап, сұрыпталады. Сонымен бірге дамымаған және жасыл жидектер таңдалады. Сұрыпталған таңқурай жидектерге зақым келтірмеу үшін әлсіз су ағынымен мұқият жуылады. 700 г сұрыпталған және жуылған таңқурай 1 кг қант пен 0,5 л судан дайындалған қант шәрбатына салынады. Кептелісті пісірудің ортасына қарай оған 6-8 г қантпен араластырылған және суда еріген 3-4 г пектин қосылады. Таңқурайдан жасалған джем жидектердің тұтастығын сақтау үшін оны мазаламай қайнатылады. Пісіру кезінде пайда болған көбік қасықпен жойылады. Пісірудің соңында джемге 1 шай қасық шарап қышқылы қосылады. Пісіру 2-3 минут бойы жалғасады, содан кейін джем оттан алынады. Қалқымалы дәндер саңылаулы қасықпен жойылады. Кептелу сәл салқындаған кезде оны банкаларға салады.