Жүзім джемі (Екінші әдіс)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Тұқымсыз 400 г жүзім үшін 800 г қант алыңыз. Қанттың жартысын ұсақтап, жидектерді құйыңыз. Түнге қалдырыңыз. Қалған қантпен сиропты 1/4 кесе сумен дайындаңыз. Жидектердің үстіне құйып, жидектер түбіне түскенше пісіріңіз. Донбасс стиліндегі жүзім джемін Ірі жемісті жүзім сорттары дайындайды: Александрия Мускат, Чауш, Хусейн, Қарабурну, Жүзімдіктер ханшайымы, Дружба, Молдова, Одесса қара және т.б. Жидектер мұқият, зақымдалмай, жоталардан бөлініп, салқын ауыз сумен жуылады. 1 кг жидекке 500 г қант салып, 100 мл су құяды. Жидектерді 30 минут демалу үшін алынған ыстық сиропқа салып, 15-20 минут қайнатады. Жидектер салынған ыдыстарды жидектер сиропқа толығымен батырылғанша мезгіл-мезгіл және ақырын шайқау керек (Қасықпен араластыруға болмайды, әйтпесе жидектер пішінін жоғалтады). Содан кейін жартылай фабрикаты бар ыдыстар оттан алынады және 30 минут бойы салқындатылады. Осыдан кейін, пісіру толығымен дайын болғанға дейін баяу отта жалғасады (табаққа құйылған бір тамшы джем жайылмайды). Пісірудің соңында джемге бір қасық лимон қышқылын (3-5 г), ванилинді (1,5 г), кардамонды (5-6 г) қосу керек. Көбік пен жүзім тұқымдары саңылаулы қасықпен жойылады. Алкалоидтар, гидроциан қышқылы, глюкозидтер және ащы заттар джемге алынбауы үшін жидектің пішінін бұзып, пісірер алдында жидектерден тұқымдарды алып тастау тәжірибеде. Бірақ бұл міндетті түрде талғамға байланысты емес.