Өрік джемі
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Кептелісті дайындау үшін піскен, тығыз, қарқынды боялған жемістер таңдалады. Жемістерде дақ пайда болған жағдайда, дақтары бар бөліктерді пышақпен кесу арқылы алып тастау керек. Өріктерді салқын сумен жуады, өткір пышақпен екіге бөліп, тұқымын алып тастайды. Кептеліс жасау үшін жасыл және тартымсыз көрінетін бөліктерді тұтынуға болмайды. Өріктің жартысы қарайып кетпес үшін оларды дереу шарап қышқылының 3% ерітіндісіне батырады. Дегенмен, оларды ерітіндіде 30-35 минуттан артық ұстауға болмайды, өйткені өрік құрамындағы еритін заттардың белгілі бір бөлігі суға кетеді. Өрік джемі келесідей дайындалады. 1 кг жуылған және екіге бөлінген өрік 250 г қантпен жабылады және 200 г (стакан) сумен құйылады. Алынған қоспаны жемістер жұмсарғанша 10-15 минут қайнатады. Содан кейін "Пектинді дайындау" бөлімінде сипатталған әдіспен суда ерітілген тағы 750 г қант пен 5-6 г пектин қосылады. Пісіру сироп қалыңдатылғанға дейін және гельге айнала бастағанға дейін жалғасады. Кептелісті оттан шығарардан 4-5 минут бұрын оған 1 шай қасық шарап қышқылы қосылады. Кептелудің дайындығы "Кептелісті пісіру" бөлімінде сипатталған әдістердің бірімен анықталады. 60С дейін салқындатылған дайын джем банкаларға салынады.