Кептелуге арналған жидектерді іріктеу және тазарту
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Таңқурай, құлпынай, бүлдіргенді сұрыптайды, сабақтары мен қабыршықтарын алып тастайды. Тас жемістерде - тәтті шие, шие, шабдалы, өрік және қара өрік тұқымдары алынады. Шабдалы мен өрік жемістердің ұзындығы бойынша тот баспайтын болаттан жасалған пышақпен екіге бөлінеді, содан кейін тұқымдар жойылады. Сонымен қатар, шабдалы тілімдерге кесіледі (әр шабдалы 4-6 бөлікке кесіледі). Тәтті шие мен шиенің тұқымдары арнайы құралмен қағылады немесе қағаз қыстырғыштармен алынады. Тұқымдық жемістерде - алма, алмұрт және айва өзегін алып тастайды, қабығын тот баспайтын пышақпен алып тастайды. Аршылған жемістер дұрыс пішінді кесектерге кесіледі немесе үгітіледі. Пісіру уақытына дейін кесілген жемістерді қараңғыланудан қорғау үшін шарап қышқылының 1-2% ерітіндісінде (1 литр суға 20 г қышқыл) ұстайды. Осыдан кейін пектинді, қантты және органикалық қышқылдарды дайындау керек.