Сыртқы түрі бойынша да, қасиеттері бойынша да джем мыналардан ерекшеленеді
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы кептелістер. Кептелістерде жемістердің пішіні сақталмайды, олар толығымен қайнатылады. Кептеліс - біртекті, қою, желе тәрізді масса. Кептелістерді пісіру джемге қарағанда әлдеқайда оңай және жылдамырақ және ол әдетте бір рет қайнатылады. Кептелісті жемістердің бір түрінен ғана емес, сонымен қатар алма-алхоры, алма-шие, құлпынай және т.б. сияқты басқаларымен біріктіруге болады. Кептелуді консервілермен салыстырған жөн, өйткені піскен немесе сәл піспеген жемістер мен жидектер оған жарамды: піскен және мыжылған жемістерде пектин мөлшері аз, ал олардан жасалған джем гельге айналмайды. Кептелісті дайындау үшін жемістер мен жидектерді сабақтарынан және гүл шоқтарынан тазалап, салқын ағын сумен жуу керек. Алма, алмұрт және айва қабығынан тазартылады, өзегі аршылады және тілімдерге кесіледі (джем үшін көрсетілгендей). Тас жемістерде, мысалы, шие, қара өрік, өрік және т.б. тұқымдарды алып тастау керек. Ұсақ жидектерден тұқымдарды алып тастауға арналған арнайы қарапайым машина бар. Кез келген жемістер мен жидектердің 1 килограмына джем дайындаған кезде кем дегенде 1 кг қант алу керек. Пісіру кезінде кептеліс күйіп қалмас үшін оны араластыру керек. Пайда болған көбікті джемді дайындаған кездегідей алып тастау керек. Кептелудің дайындығы қайнау температурасымен де анықталады, ол 105С-тан төмен болмауы керек, сонымен қатар сыртқы түрімен анықталады. Дайын джем қалың, желе тәрізді болуы керек, салқындатылған кезде ол табаққа жайылмайды. Дайын джем таза, құрғақ шыны ыдыстарға ауыстырылады және тығыз жабылады.