Жемістер мен жидектерді сақтаудың оңтайлы шарттары
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жемістер мен жидектердің қауіпсіздігі тек табиғи сортты сақтау сапасына ғана емес, сонымен қатар сақтау жағдайларына да байланысты: температура, ылғалдылық, газ ортасы. Температура. Кейбір түрлер мен сорттардың жемістері мұздату температурасынан әлдеқайда жоғары болса да, төмен температураға жоғары сезімталдықты көрсетеді. Бұл оңтүстік жемістерде айқын көрінеді, олар төмен температура жағдайында сақталған кезде физиологиялық зақымдану байқалады: тіндердің жекелеген бөліктерінің қараюы, ісіну, терінің жыртылуы және т.б. Бұл әсіресе банандарға, цитрус жемістеріне, алмұрттың көптеген сорттарына, алманың бірқатар сорттарына қатысты. Сонымен қатар, қату температурасына жақын температурада жақсы сақталатын сорттар бар. Дегенмен, мұндай жағдайларда сақтау жүйелі бақылауды қажет етеді. Сақтау температурасын таңдау сонымен қатар жинау кезінде жемістер мен жидектердің пісу дәрежесіне байланысты. Егер олар толық піскен кезде жиналса, онда сақтау температурасы ең төменгі рұқсат етілген деңгейде болуы мүмкін, піспеген жемістер үшін жоғары температуралық режимді орнату керек. Бөлмені салқындату кезінде өнімдердің қатып қалуына жол бермеу керек, өйткені бұл тіндердің құрылымын бұзады, жасушаларды деформациялайды және пайда болған мұз кристалдарымен жарып жібереді. Еріген кезде мұздатылған жемістер мен жидектерден шырын ағып, оларға қоздырғыштар оңай әсер етеді. Ылғалдылық. Жемістер мен жидектерден ылғалдың булану дәрежесі, сондай-ақ қоздырғыштардың дамуына ықпал ететін олардың тершеңдік дәрежесі ауаның ылғалдылығына байланысты. Қоймадағы ауа неғұрлым құрғақ болса, соғұрлым ылғалдың жоғалуы мүмкін. Мұнда ауаның салыстырмалы ылғалдылығын жоғары деңгейде ұстаған жөн: көптеген жемістер мен жидектер үшін ең жақсысы - 90 - 95 пайыз, терісі жұқа және әлсіз балауыз жабыны бар алмалар - 96 - 98, цитрус жемістері үшін - 80 пайызға дейін. Қоймада психрометрді қолданған жөн. Оған орнатылған құрғақ және дымқыл термометрлердің көрсеткіштерінің айырмашылығы бойынша бөлмедегі ауаның салыстырмалы ылғалдылығы анықталады. Дегенмен, төмен температурада жоғары салыстырмалы ылғалдылық өнімдердің терлеуін тудыруы мүмкін екенін есте ұстаған жөн, бұл ылғалдың булануынан кем емес қауіпті, өйткені жемістер мен жидектердің ылғалды бетінде споралар өніп, қоздырғыштар дами бастайды. микроорганизмдер. Жемістер мен жидектерді белгілі бір температура мен ылғалдылықта сақтау керек.