Ақ, қызыл қырыққабатты сақтау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ақ қырыққабаттың сақталу сапасы, көкөністердің көпшілігінен айырмашылығы, ең алдымен сортына байланысты. Қырыққабаттың әр түрлі сорттары әр түрлі сақтау сапасымен ерекшеленетіндіктен, оларды сақтау кезінде араластыруға болмайды. Қырыққабаттың азырақ жатқан сортының басы көбірек жатқан сорттың бастарының массасында шірік ошағын тудыруы мүмкін. Тұтыну үшін қырыққабаттың әртүрлі сорттарын араластыру да ыңғайсыз. Ұзақ мерзімді сақтауға арналған қырыққабат тұтынушылардың жетілу кезеңінде жиналады. Қырыққабаттың піскен бастары (Және бұл егістікте немесе қырыққабат партиясында жарылған бастардың болуымен дәлелденеді) ұзақ уақыт сақтауға жарамайды. Сақтау үшін қырыққабатты күздің аяғында, құрғақ ауа райында, өсімдіктер кеуіп қалған кезде жинайды. Қырыққабаттың бастары қырыққабаттың бастарын механикалық зақымданудан және сақтау кезінде саңырауқұлақ ауруларының зақымдануынан сақтайтын кішкене сабағымен және 2-ден 4-ке дейін жабылмаған, ағартылмаған жапырақтарымен кесіледі. Жиналған қырыққабатты кішкене үйінділерге үйіп тастайды, сонда сыртқы жапырақтары сәл қурап, тасымалдау және сақтау кезінде сынбайды. Үйде қырыққабат өнімдердің санына және техникалық мүмкіндіктеріне байланысты әртүрлі тәсілдермен сақталады. Қырыққабат ең жақсы және ең ұзақ уақыт бойы шамамен 0С температурада және ауаның салыстырмалы ылғалдылығы 90 - 95% аралығында сақталады. Минус 2 градус және одан төмен температурада қырыққабат қатып, "Тостағандар" түзеді, яғни. еріген кезде өзектің қараюы. 4С-тан жоғары температурада қырыққабат белсенді өсе бастайды. Жоғары температура мен жоғары ылғалдылық жағдайында қырыққабатқа саңырауқұлақ аурулары да тез әсер етеді. Қажетті температураны ұстап тұру үшін қоймалар жабдықтау және шығару желдеткіші арқылы сыртқы ауамен салқындатылады. Қырыққабатты сақтауға салған кезде қырыққабаттың бастарын жерден тазартып, шіріп, 4-5 сағат құрғатыңыз, құрғақ, қараңғы жерде 5-6 С температурада сақтаңыз. Қырыққабаттың бастары жертөледе құмда, қағазда сақталады (Ол мезгіл-мезгіл құрғақ болып өзгереді).