Қызанақтарды сақтау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Пісу дәрежесіне байланысты жиналған қызанақ әр түрлі температура мен ылғалдылық жағдайында сақталады. Сүтті піскен қызанақ белгілі бір сорт үшін қалыпты мөлшерге жетеді, олардың тұқымдары жақсы дамыған. Мұндай жемістер оларды жинау кезінде салған ыдыста қалдырылады, өйткені олардың нәзік терісі оңай зақымдалады және байқалмайтын сызаттар ыдырауға әкеледі. Ең жақсы сақталған жемістер жас өсімдіктерден жиналады. Соңғы жиналған қызанақтар әлдеқайда нашар сақталады. Жемістер құрғақ ауа райында жиналады. Қызанақтарды мөлшері бойынша сұрыптайды және бір-екі қатарға кішкене жәшіктерге немесе сөрелерге салады. Ең алдымен, ең үлкен жемістер пісетінін ескеру қажет. Аязға және төмен температураға (- 3 градус) ұшыраған жемістер сақтауға жарамсыз. Ұзақ мерзімді сақтауға арналған жасыл және сүтті піскен жемістер 10 - 12 С температурада сақталады, салыстырмалы ылғалдылық 80 - 85% деңгейінде сақталады. Мұндай жағдайларда сүтті піскен жемістерді бірнеше ай бойы сақтауға болады. 1 - 2С температурада мұндай қызанақ пісу қабілетін жоғалтады. Ауа ылғалдылығының төмендеуі мен жоғарылауы қызанақты сақтауға да кері әсерін тигізеді. Қоңыр піскен жемістер жемістің үстіңгі және ішкі жағында қызғылт реңктері бар ашық жасыл түске ие болады. Олар 4 - 6С температурада және 85 - 90% салыстырмалы ылғалдылықта сақталады. Қызғылт піскен жемістер алғашқы рух топтарының қызанақтарына қарағанда едәуір аз сақталады. Сақтаудың оңтайлы температурасы 0 - 2 градус, салыстырмалы ылғалдылығы 85 - 90% құрайды. Қызыл піскен жемістерді шамамен 30 күн сақтауға болады, бірақ оларды тоңазытқышқа салып, 0 - 2 градус температурада және 85 - 90% салыстырмалы ылғалдылықта сақтау керек. Сабақтарында көгерудің пайда болуы және шіріктің дамуы бөлмедегі ауаның шамадан тыс ылғалдылығын көрсетеді.