Қызанақтар (Қызанақтар) (консервілеу)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Қызанақтардың тағамдық қасиеттері өте құнды, өйткені олардың құрамында қант, ақуыздар, органикалық қышқылдар, С, В1, В2, РР дәрумендері және А провитамині (Каротин) бар. Қызанақтың әр түрлі сорттары жемістердің пішіні, мөлшері мен түсімен, оның беткі күйімен және камералар санымен ерекшеленеді. Пішіні бойынша қызанақ жемістері жалпақ, дөңгелек және ұзартылған болып келеді. Бетінің табиғаты бойынша - тегіс және қырлы, көлемі бойынша - ұсақ (60 г дейін), орташа (60-тан 100 г-ға дейін) және ірі (100 г-нан жоғары). Жемістің түсі пісу дәрежесіне де, сортына да байланысты. Пісіп-жетілу дәрежесі бойынша қызанақтар: жасыл, ақшыл (сүттің жетілу сатысы), қоңыр, бозғылт қызғылт, ақырында, піскен кезде олар осы сортқа тән түске ие болады, әдетте қызыл немесе сарғыш-қызыл. Сары-сары түсті қызанақтың сорттары әлдеқайда аз таралған. Камералар мен тұқымдардың саны жемістердің сапасын анықтайды: тұқымдар неғұрлым көп болса, камералар соғұрлым көп болады. Шағын камералы жемістер ең жақсы дәмдік қасиеттерге ие, өйткені олардың целлюлозасы ең аз талшықты, ал тұқымдары неғұрлым аз болса, қызанақтың дәмі соғұрлым жақсы болады. Әдетте қырлы беті бар жемістерде камералардың ең көп саны болады және басқаларға қарағанда жиі жарылып кетеді. Ал қырлы беттің қатпарларында кір жиналып, жарылған жемістерді зақымдайды және олардың тез бұзылуына әкеледі. Тегіс, қырлы емес беті бар қызанақтарды дәмі жағынан да, сақтау сапасы жағынан да ең жақсы деп санауға болады. Оның бір немесе басқа қолданылуы жемістің мөлшеріне байланысты. Ұсақ қызанақтар тұтастай консервілеуге ең қолайлы, орташа және ірі - аспаздық мақсатта (Тұқымдары ең аз жемістер - салаттарға, фарштарға және гарнирлерге, көп мөлшерде - тұздықтарға, сорпаларға). Сақтау кезінде ең төзімді және пісуге ең қолайлы орташа мөлшердегі қызанақ екенін ескеріңіз. Біздің еліміздің бірқатар аймақтарында қызанақ бұтада пісіп үлгермейді және оларды піспеген күйінде алып тастайды. Бірақ шебер және дұрыс сақтау кезінде (20 - 25С температурада) олар қажетті жетілуге тез жетеді. Піскен қызанақтарды сақтау кезінде әдетте өте тұрақсыз, ал бөлме температурасында 2 - 3 күн сақтауға болады.