ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕР ТУРАЛЫ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жемістер мен жидектер дәрумендердің, оңай сіңетін қанттардың, органикалық қышқылдардың (алма және лимон қышқылдары) және минералды тұздардың (калий, кальций және темір) ең құнды көздері болып табылады. Қара қарақат, итмұрын, піспеген жаңғақ, апельсин, лимон әсіресе С дәруменіне бай. В тобындағы витаминдер апельсин, алма және алмұртта болады. Кептірілген өрікте В2 дәрумені көп. Лимондарда, грейпфруттарда, қарақатта Р дәрумені (Цитрин) бар. Жеңіл сіңімді қанттар - глюкоза мен фруктоза - жүзім, алма, шие, қара өрік, өрік, шабдалы және т.б. құрамында едәуір мөлшерде болады. Жемістердің жазғы сорттары, әдетте, қысқы сорттарға қарағанда едәуір аз сақталады. Соңғылары тиісті жағдайларда бірнеше айға, ал басқалары жаңа егін жиналғанға дейін сақталуы мүмкін. Кейбір жемістер мен жидектерде (Әсіресе алма, қара өрік, айва, қарлыған, шетен, мүкжидек) қышқыл мен қантпен қосылып желе түзетін аспаздық құнды зат - пектин бар. Құрамында пектин бар жемістер мен жидектер джем, джем, мармелад, зефир жасауға ең қолайлы. Әртүрлі жемістердің құрамындағы таниндер оларға тұтқыр, тұтқыр дәм береді. Бұл заттардың құрамында әсіресе айва, тау күлі, құрма көп. Теріге механикалық зақым келген жағдайда, таниндер атмосфералық оттегімен жанасқанда тотығады және зақымдалған жер қараңғыланады. Алма, айва және басқа да жемістер қабығын алып тастағаннан кейін тез қарайып кетеді. Қараңғыланудан қорғау үшін оларды бумен пісіреді немесе қышқылдандырылған суық суға батырады.