Өрік
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Негізінен оңтүстік аймақтарда өсіріледі, жемістер әдетте маусым-шілде айларында піседі. Пісу және жинау кезеңі 20-25 күнді құрайды. Бөлме температурасында өрік 3-5 күнге дейін, ал тоңазытқышта (шамамен 0 ° C температурада) 2-3 аптаға дейін сақталады. Сақтауға арналған жемістер толық піскенге дейін 3-5 күн бұрын жиналады. Тәтті бадамның орнына өрік дәнін қолдануға болады. Өрік құрамында (орта есеппен): 7-20% (кейбір сорттарда 22% дейін) қант, 2-10 мг% каротин (провитамин А), органикалық қышқылдар, пектин және хош иісті заттар, минералды тұздар бар. (калий, кальций, фосфор). Мақсатына сәйкес өрік сорттары 3 топқа бөлінеді: асханалық сорттар - негізінен жаңа піскен, сондай-ақ тұздықтар мен мұздату үшін қолданылады, консервіленгендер - компоттарға, шырындарға (целлюлозамен) және консервілерге, кептірілген жемістерге өңдеуге қолданылады. Кептірілген өрік (көкөністерді, жемістер мен жидектерді кептіруді қараңыз) - құрамында 50%-ға дейін қант бар өрік (тұқымы бар тұтас жемістер), кептірілген өрік (тұқымсыз жартысы) және қайса (сығылған тұқымы бар тұтас жемістер). құнды тағамдық өнім болып табылады. Өріктің полюстер деп аталатын жартылай мәдени түрлері кең таралған.