Дайындалған жемістер мен көкөністер ағаштан жасалған ыдыстарға жайылады
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер
Сипаттамасы өлшемі 60 х 80 сантиметр торлы табақтар (Бүйірлері бар). Жемістерді сабан төсеніштерінде, фанер парақтарында, брезенттерде, тал бұтақтарынан немесе жүзім бұтақтарынан жасалған өрімдерде кептіруге болады. Жемістер мен көкөністерді 1 - 1,5 сантиметр біркелкі қабатқа жайып, кесінділерін жоғары қаратып орналастырады. Кептіру үшін ашық, шаңды емес және көлеңкелі емес жерлерді таңдаңыз. Науалар тіректерге қойылады, олар тіректерге бекітілген екі қатарлы ағаш тақтайшалар болып табылады. Сөрелер 30 - 50 сантиметр немесе 50 - 70 сантиметр биіктікте жасалады. Науалар сөрелерде көлбеу күйде орнатылады, осылайша олардың беті оңтүстікке қарай біршама бұрылады. Кептіруді шатырлар мен балкондарда жасауға болады. Әр 2-3 күн сайын жемістер тексеріліп, қажет болған жағдайда біркелкі кептіру үшін аударылады. Жемістер құрғаған кезде оларды екі-үш науадан бір науаға құйып, қайтадан сол жерде қалдырады. 2 - 3 күннен кейін олар қайтадан екі-үш науадан біреуіне құйылады. Соңғы кептіру үшін науалар бірінің үстіне бірі үйіліп қойылады. Жемістер мен көкөністерді кептіру тек шашыраңқы күн сәулесінің әсерінен жүзеге асырылған кезде басынан бастап үйінділерде кептіруге болады. Мұндай кептіру кезінде жемістердің түсі ашық болады, оның ұзақтығы бірдей. Ыстық климаттық жағдайларда кептіру ұзақтығы шамамен келесідей: Алма............. 4 - 5 өрік күндері ........ 6 - 10 Шие күндері .............Алмұрттың 6 - 10 күні ............. 7 - 10 ағызу күндері ............ 10 - 14 сәбіз күндері ...........Баклажанның 3-4 күні ........5 - 8 күндік қауын ..............8 - 12 күн ішінде жемістердің дайындығы әдетте жанасу арқылы анықталады. Егер жемістер дұрыс кептірілген болса, онда шырын қолмен сығылған кезде олардан шықпайды. Олар серпімді, қатты емес, біркелкі мыжылған беті болуы керек. Кептірілген жемістер мен көкөністерді салқын, құрғақ жерде сақтаңыз. Контейнерлер ағаш жәшіктер, картон қораптар, шыны банкалар, тығыз қаптар болуы мүмкін. Уақыт өте келе кептірілген жемістерді қарап шығу керек. Ылғалды бөлмелерде, бос қаптамамен, олар "Кетеді" - олар жұмсақ болып, көгеріп кетеді. Егер жемістер ылғалды болса (ұстағанда тайғақ болса), оларды тез арада күн сәулесінде немесе ыстық емес пеште кептіру керек. Өнім сақталған ыдыстарды да кептіру керек. Кептірілген жемістер мен көкөністерді абайсызда сақтаған кезде оларда зиянкестер пайда болады: көбелектер, ұсақ қоңыздар, қант кенелері, олар өнімді бұзады. Оларды жою үшін кептірілген жемістерді 55С температурада 30 минут қыздыру ұсынылады. Төмен температурада ( - 15... - 18 С ) зиянкестер де жойылады.