Жемістер мен көкөністерді кептіру және сақтау
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ауылшаруашылық өнімдерін өңдеу мен консервілеудің барлық түрлерінің ішінде кептіру қазіргі кезде де кеңінен қолданылатын ең көне әдіс болып табылады. Оның консервілеудің барлық басқа әдістерінен айтарлықтай артықшылығы бар, өйткені ол күрделі құрылғылар мен арнайы ыдыстарды қажет етпейді. Ал ък-ауамен кептіру табиғи жағдайда ашық ауада жүреді. Жемістер мен көкөністерде судың көп мөлшері бар, сондықтан сақтау кезінде тез бұзылады. Кептіру жеміс құрамындағы судың булануына байланысты жүреді. Бұл процестің қарқынды жүруі үшін құрғақ ауаның тұрақты жеткізілуін, ал кептіргіштерде - қыздырылған ауаны және ылғалмен қаныққан ауаны шығаруды қамтамасыз ету қажет. Кептіруден кейін жемістер мен көкөністердің салмағы азаяды, өйткені олардан ылғалдың едәуір мөлшері жойылады, онсыз микроорганизмдер дами алмайды. Жемістер мен көкөністерді жасанды жолмен кептіруге болады (Пештерде, арнайы кептіргіштерде). Үйде оларды табиғи жолмен кептіру оңай - жаздың екінші жартысында ыстық, құрғақ ауа райында күн астында.