Жиналған шикізатты қалай кептіруге болады
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Жасанды жылытумен жылумен кептіру. Мұндай кептіру шикізаттың барлық түрлері үшін оңтайлы болып табылады. Температуралық режим шикізаттың әрбір түріне, шөптерге, жапырақтарға, гүлдерге, тамырларға, пиязшықтарға - (50-60"С), жемістер мен тұқымдарға - (70-90"С), эфир майлары бар шикізаттың барлық түрлеріне - (30-40"С).
Сипаттамасы Өсімдік материалдарын кептіру процесі егін жинау барысындағы ең маңызды сәт болып табылады. Біз кеңінен қолданылатын кептіру әдістерінің кейбірін ұсынамыз. Ауада көлеңкемен кептіру. Шөптерге, жапырақтарға және гүлдерге қолданылады. Күн сәулесінің әсерінен олар бозарып, қоңырға айналады, белсенді нс-1цоств саны азаяды. Кептіру жақсы желдетілетін бөлмелерде немесе шатырларда жүзеге асырылады. Оны ашық ауада да кептіруге болады, бірақ міндетті түрде көлеңкеде арнайы қалқалар астында және тек жақсы ауа-райында. Кептіруді дәке гамактарында жүргізу ыңғайлы, өйткені бұл жағдайда шикізат барлық жағынан біркелкі желдетіледі. Ауаға қол жетімділігі нашар болғандықтан, шөптерді кептіруге болмайды, олардан тығыз шоқтар жасап, бөлменің төбесіне іліп қою керек. Ауада күн сәулесімен кептіру. Ол негізінен құрамында таниндер мен алкалоидтар бар тамырларға, сондай-ақ шырынды жемістерге қолданылады. Шикізатты жұқа қабатқа (1-3 см) жайып, күніне кемінде 1 рет айналдырады. Түнде шикізат алғашқы 1-ден 2 сағатқа дейін құбырды жаппайды, демпфер екі кірпішке орнатылады және сыртқы ауа ағыны үшін жоғарғы шеті артқа итеріледі. Шикізаттың ылғалдылығымен қаныққан жылы ауа құбырға түседі. Сондай-ақ, газ және электр пештерінің пештерінде кептіруге болады, бірақ сонымен бірге пештің есігі сәл ашық болуы керек, ал газ оттығының жалыны минималды болуы керек (электр пешінің қыздыру реттегіші 1 күйіне орнатылған). Тұрмыстық жағдайда термиялық кептіру ресейлік пештерде жүзеге асырылады. Пеш ыстық болмауы керек (температураны тексеру үшін қағазды сол жерге тастауға болады: егер ол күйіп кетпесе және қатты сарғайып кетпесе, оны қоюға болады.