ЖУСАН (АЩЫ)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жусанның жапырақтары мен сабақтарында эфир майы, С дәрумені, фитонцидтер, аз мөлшерде таниндер болады. Ол емдік шөп ретінде белгілі, бірақ көптеген адамдар оның ащы иісі мен дәмін жақсы көреді және оны қуырылған ет тағамдарына, әсіресе қуырылған қазға дәмдеуіш ретінде пайдаланады. Ол тәбетті қоздырады, асқазан сөлінің бөлінуіне, өттің бөлінуіне жағдай жасайды, ас қорытуды жақсартады. Өсімдіктің (Шөптің) жер үсті бөлігі гүлдену кезеңінде жиналады. Ұзындығы 20-25 см-ден аспайтын өсімдіктердің шыңдары кесіледі. Жиналған шикізат шатыр астында, шатырларда немесе жақсы желдетілетін жерлерде кептіріледі. Пеште 40-60 С температурада кептіруге болады, құрғақ шикізаттың жарамдылық мерзімі - 2 жыл. Жақсы желдетілетін жерлерде сақтаңыз. Ащы жусан препараттары гастрит, бауыр, өт қабының аурулары кезінде тәбетті қалпына келтіру және жақсарту үшін дәрігердің нұсқауы бойынша қолданылады.