Тосап - жеміс шырыны қосылған қою қайнатылған етті бөлік
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы қантты қосу немесе қоспау арқылы. Кептелу үшін піскен, жұмсақ, тіпті піскен, сондай-ақ зақымдалған және көгерген жемістер тұтынылады. Пісірер алдында жемістер мұқият жуылады, содан кейін зақымдалған немесе шіріген бөліктерден тазартылады. Кептелуге арналған жеміс ботқасын екі жолмен алады: а) тазартылған және жуылған жемістерді шикі күйінде ет тартқыштан өткізгенде, б) қабығы аршылған жемістерді тұтас қайнатқанда немесе жұмсақ болғанша турап, содан кейін електен немесе үлкен дуршлаг арқылы сүрткенде. Кептелісті жаңа піскен, езілген жемістерден дайындайды. Оның қабығы да, тұқымы да болмауы керек. Әдетте, джемді алма, қара өрік, өрік немесе алма мен қара өрік қоспасынан дайындайды. Тек қара өріктен джем сұйық болып шығады. Пюре жемістерді қантпен қайнатады, ол джемде кем дегенде 60 пайыз болуы керек, өйткені аз мөлшерде ол тез бұзылады (Көгереді немесе ашытады). Кептелісті тез булану үшін кең, аласа ыдыста қайнатады, бұл дайын өнімнің жақсы дәмі мен түсіне кепілдік береді. Қайнаған кезде кептеліс күйіп қалмас үшін ағаш шпательмен үздіксіз араластырылады. Сол мақсатта қант жеміс массасы жеткілікті мөлшерде қоюланғаннан кейін ғана қосылады, өйткені қант жануға ықпал етеді. Тұрақты джемді дайындаған кезде қажетті тығыздықты анықтау шешуші рөл атқарады. Тығыздықты түбінен ағаш шпательмен жүргізу арқылы жақсы анықтайды: егер кастрөлдің түбінде баяу толтырылатын жол пайда болса, джем дайын болады. Дайын джемді алдын ала жуылған және жақсы кептірілген ыдысқа ыстық күйінде құйып, толық суығанша ашық қалдырады, сосын пергамент қағазбен, шүберекпен жауып, құрғақ, желдетілетін жерге қояды. Кептелісті джемнен гөрі қою қайнатады, оның қайнау температурасы 104 С, ол біртекті қалың масса болып табылады, оны табаққа кесек етіп салғанда бұлыңғыр болмауы керек.