Алхоры кептелісі
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты2 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Кептеліске піскен, бірақ піспеген, қатты еті және оңай бөлінетін шұңқыры бар жақсы түсті жемістер келеді. Піскен жемістер тәттірек және хош иісі жақсырақ, бірақ олардың құрамында пектин аз, желе азырақ және пісірген кезде оңай қайнайды. Алхоры алдын ала жуылады, ұзындығы бойынша екіге бөлінеді және тұқымдар алынады. Жоғары сапалы джем қабығынан тазартылған қара өріктен алынады. Көгілдір қара өріктің қабығын алу өте қиын, мирабелдің, әсіресе сары өріктің қабығын алу әлдеқайда оңай. Қабығын кетіру үшін жемістерді қайнаған суға 2-3 минут салып, дереу салқын сумен салқындатады. Толық өңдеуден кейін тері жарылып кетеді, содан кейін оны өткір пышақпен оңай алып тастайды. Терісі бар қара өріктен джем келесі жолмен дайындалады. 1 кг қантқа 1,3 кг тастан тазартылған қара өрік қосылады. Өріктің барлық бөлігі бір уақытта 250 г қант пен 200 г су қосып, пісіруге арналған ыдысқа салынады. Өріктерді пісіру 35 минут бойы жалғасады (тері жұмсарғанша). Содан кейін тағы 750 г қант пен бұрын ерітілген пектиннің барлық мөлшерін (5- 6 г) қосып, джемді қажетті қалыңдыққа дейін пісіруді жалғастырыңыз. Кептелісті оттан шығарардан бірнеше минут бұрын оған 1-2 шай қасық шарап қышқылы қосылады. Кептелудің дайындығы "Кептелісті пісіру" бөлімінде сипатталған әдістердің бірімен анықталады. Теріден тазартылған мирабельден джем жасау үшін келесі әдіс қолданылады. 1 литр су мен 1 кг қантты араластырып, алынған сиропты қайнағанша қыздырады. Сиропқа 1,2 кг ұнтақталған және қабығынан тазартылған қара өрік пен 3-4 г бұрын ерітілген пектинді салып, пайда болған көбікті саңылаулы қасықпен алып тастап, пісіруді жалғастырады. Кептелісті оттан шығарардан 2-3 минут бұрын оған бір шай қасық шарап қышқылы қосылады. Дайын джем аздап салқындатылады, содан кейін банкаларға салынады.