Ақжидек қара. Халықтық медицинада консервіленген ақжидек
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы диуретикалық, диафоретикалық әсерге жатқызылған, ол бронхит, невралгия, суық тиюді емдеуде қолданылады. Шикі ақжидек асқазан мен ішек ауруларын қоздырады. Піспеген, қызыл ақжелкеннің құрамында жаңа піскен және консервіленген қатты диарея мен коликті тудыратын заттар бар. Ақжидек ерекше иісіне байланысты жалпыға бірдей сүйіспеншілікке ие. Жақсы піскен ақжидек компот, джем, мармелад, пюре, сироп және шарап жасау үшін қолданылады. Ақжелкеннің құрамында С дәрумені көп, ол консервілерге шығынсыз дерлік өтеді. Түсі әдемі болғандықтан, ол жеміс-жидек сусласын, шырындарын, шараптарын және аздап боялған жеміс консервілерін консервілеуге қоспа ретінде қолданылады. Ақжелкенді тұтас қылшықтармен жинайды және мұқият ауыстырады. Көгеріп кетпес үшін оны дереу щеткалармен тірекке немесе керілген сымға іліп қояды.