БҰРЫШТЫ ЖАЛБЫЗ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Халықтық медицинада кеңінен қолданылады. Ол ас қорыту мүшелерінің ауырсынуын тыныштандырады, қан айналымын жақсартады және өт қабы мен бауырдың жұмысын ынталандырады. Бас ауруы мен невралгияға көмектеседі. Жалбызды жүйке қозуы бар ванналар үшін, ал инфузияны қызыл иектің қабынуы үшін ауыз қуысын шаю үшін жиі пайдаланады. Құрамында ментол басым болатын эфир майының жоғары құрамы үшін бағаланады, сондықтан жалбыздың салқындатқыш дәмі бар. Пряниктерді, кілемшелерді, сусындарды дәмдеу үшін қолданылады, оны балдыркөк, ақжелкен қоспасында кептірілген ұнтақ түрінде қолданады. Жалбыз жапырақтары қуырылған, қуырылған қой етінің, тауықтың дәмін жақсартады. Ол бұқтырылған қырыққабатқа, сәбізге, бұршаққа, бұршаққа қосылады. Жаңа піскен өркендер мен жапырақтар көкөніс сорпаларына, ет пен балыққа арналған тұздыққа салынады, қиярды тұздау үшін қолданылады. Алкогольсіз сусындардың дәмін келтіру үшін оларға жалбыз жапырақтары мен сабақтарын қосады. Кептірілген және ұнтақталған жалбызға жемістер мен көкөністерден жасалған коктейльдер, соққылар, мұздатылған салқын сусындар, кондитерлік өнімдер, компоттар қосылады. Жалбыз жапырақтарында дәмді шай.