ЖАЛБЫЗ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Жалбыз - сабағы тік және жеткілікті күшті тармақталған тамырсабақты көпжылдық шөптесін өсімдік. Оның өзіне тән хош иісті иісі бар. Өсімдіктің жапырақтарында, гүлдерінде және сабақтарында эфир майы (1,5-3,5%), аз мөлшерде таниндер, органикалық қышқылдар, каротин (Провитамин А) бар. Жалбыз майының хош иісінің негізгі тасымалдаушысы және оның физиологиялық белсенді компоненті ментол болып табылады. Жалбыз жапырақтары ас қорытуды жақсартатын күрделі қоспалардың құрамдас бөлігі ретінде қолданылады. Жалбыз жүйке және жүрек ауруларына тыныштандыратын дәрі ретінде, күшейтетін дәрі ретінде - күш жоғалту, ревматизм кезінде қолданылады. Денеге енген жалбыз ас қорыту бездерінің секрециясын күшейтеді, асқазан мен ішектің тез босатылуына ықпал етеді. Жалбыз майы бауыр мен өт қабының жұмысына пайдалы әсер етеді, қан тамырларын кеңейтеді. Тамақ дайындауда жалбыздың бірнеше түрі қолданылады. Қыздырылған кезде ең аз ащы беретіндер қолданылады: бұйра жалбыз, лимон бальзамы (Лимон бальзамы), дәмдеуіш жалбыз (Элсгольция) және алма жалбызы. Жалбыз ыдысқа тек кептірілген немесе ұнтақталған күйінде енгізіледі. Пісірудегі жалбыз көбінесе кейбір тағамдар мен сусындарды хош иістендіру үшін қолданылады (Жалбыз квасы, жалбыз зімбірі және т.б.). Жаңа жалбыз ас қорытуды жақсарту үшін дәмдеуіш ретінде қолданылады, сорпаға, негізгі тағамдарға, нан квасына қосылады.