ТАС ЖЕМІСТЕР
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Мәдени жемістердің бұл түріне тәтті шие, шие, қара өрік, өрік, шабдалы жатады. Тікен, шие өрігі, ит ағашы жабайы болып саналады. Анар жемістерінен айырмашылығы, тас жемістер сақтауда тым тұрақты емес. Бұл жемістер дәмді және пайдалы, бірақ сапасы нашар болғандықтан, олар қысқа мерзімге пайдаланылады. Тас жемістер жаңа піскен түрде пайдаланылады, олардан консервілер, желе, компоттар да қайнатылады. Консервіленген тас жемістер жаңа піскен жемістерді сәтті алмастырады. Шие. Құрамында 7-ден 14 пайызға дейін қант және 0,87-ден 2,46 пайызға дейін қышқылдар, сондай-ақ С дәрумені бар. Бұл дерлік қара терісі және қою қызыл тәтті-қышқыл целлюлозасы бар жарқын, талғампаз жидек. Тәтті шие. Шиеден терісінің, целлюлозасының және шырынының түсімен айқын ерекшеленеді. Тәтті шиенің қабығы сары, қызғылт, қызыл, тіпті қара, ал шырыны шиеден айырмашылығы түссіз. Тәтті шиенің еті шиеге қарағанда шырынды және нәзік емес, бірақ ол әлдеқайда тәтті. Пісіру кезінде тәтті шие десерттерге, компоттарға, консервілерге қолданылады, олар бірқатар коктейльдер мен сусындарға жағымды қосымша болып табылады. Ағызу. Бұл флора әлеміндегі өлеңнің өзі. Қара өріктің барлық түрлерінің керемет алуан түрлілігі бар: ірі, етті, шырынды жасыл немесе сары ренклодтар, венгр көк-қара сопақ пішінді, қызыл және ақ қара өрік - тамаша жаңа піскен десерт және компоттар мен шырындардың дәмдік ауқымын тамаша толықтырады. . Ұсақ қара өріктің алуан түріне қара өрік те жатады. Мирабель, тікенектердің ең жақсысы, консервілерді қайнату үшін ең қолайлы. Ұсақ қара өріктерге маринадтар мен консервілер үшін өте қолайлы шие өрігі мен тікенектері жатады. Өрік. Өздігінен өте дәмді және құрамында 4-тен 15 пайызға дейін қант және 0,7-ден 1,3 пайызға дейін қышқылдар бар. Кептірілген және консервіленген өрік компоттарға, желелерге және салмаларға қолданылады. Тұқыммен кептірілген өрік өрік деп аталады, тұқымсыз - кептірілген өрік және қайса. Өрік дәндері кондитерлік өнімдерде де, тәтті қамырдан жасалған кейбір өнімдерде де қолданылады. Ұсақ өріктердің бір түрі - полюстер - негізінен джем жасау үшін қолданылады. Шабдалы. Олардың керемет дәмі, нәзік хош иісі, шырындылығы және тәттіліктің жеңіл қышқылмен үйлесімді үйлесімі бар, ал әдемі сыртқы түрі шабдалыларды ең жақсы десерттердің біріне айналдырады. Рас, шабдалы сақтау кезінде тұрақсыз, бірақ консервіленген күйінде олар барлық дәмдік қасиеттерін сақтайды. Шабдалылардың барлық сорттары екі топқа бөлінеді: түкті қабығы бар және тегіс. Бұл жемістердің тағамдық құндылығы қанттың (8,6-дан 14,6 пайызға дейін) және органикалық қышқылдардың (0,3 - 0,78 пайыз) едәуір мөлшерін құрайды. Сортына байланысты шабдалы құрамында пектин мен таниндердің көп немесе аз мөлшері де болады. Соңғыларының болуы шабдалылардың терісін алып тастаған кезде олардың қараюын түсіндіреді. Десерттен басқа шабдалы компоттарды дайындау үшін және джем дайындаған кезде қолданылады. Жаңа піскен және консервіленген шабдалы коктейльдерге қосылады және балмұздақпен бірге беріледі. Тұтас кептірілген және қант қосылған жаңғақтармен толтырылған шабдалы - ең дәмді тағамдардың бірі. Ит ағашы. Құрамында таниндердің көп болуына байланысты ит ағашының қою қызыл, ұзартылған жемістері тұтқыр дәмге ие және жаңа піскен күйінде әрең пайдаланылады, бірақ бұл жемістерден жасалған компоттар, консервілер, зефирлер, мармеладтар жағымды дәмге ие.