СУБТРОПИКТІК ЖЕМІСТЕР
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Цитрус жемістерінің (Апельсин, мандарин, лимон) жемістері тығыз қабықпен жабылған, оның құрамында эфир майларының едәуір мөлшері бар. Цитрустық жемістердің целлюлозасы ақ қабықпен жабылған тілімдерге бөлінеді. Еттің ортасында ақ, дәмсіз өзек (апельсин, лимон, мандарин үшін) немесе ащы (грейпфрут үшін) орналасқан. Цитрус жемістерінде С дәруменінің, В тобындағы витаминдердің және Р дәруменінің айтарлықтай мөлшері бар. Бұл жемістерде қант пен органикалық қышқылдар бар. Эфир майлары оларға нәзік, тартымды хош иіс береді. Цитрус жемістерінің қабығы, әсіресе оның хош иісті эфир майларына өте бай сыртқы түсті қабаты тағам дайындауда көптеген тәтті тағамдарға, кондитерлік өнімдерге және т.б. үшін хош иісті хош иіс ретінде пайдаланылады. Термиялық өңдеу кезінде цитрус жемістерінің қабығы жойылады, өйткені ол күшті ащы дәм береді. Апельсиндер, мандариндер және грейпфруттар - дәмді, сергітетін десерт, олар шөлді жақсы басады және әдетте жаңа піскен түрде қолданылады. Цитрус жемістерінен жасалған консервілер, сироптар мен шырындар да жақсы дәмімен ерекшеленеді. Апельсиндер алуан түріне қарай жұқа және қалың қабықты, тұқымы бар және тұқымсыз, пішіні дөңгелек немесе сопақша болады. Біздің елімізде апельсиндердің жергілікті сорттары, сондай-ақ Вашингтон-навел - тәтті және қышқыл дәмі бар, хош иісті, жоғарғы жағында туберкулезі бар дөңгелек пішінді жемістер жиі кездеседі. Мандариндер. Құрамында 6-дан 8 пайызға дейін қант және 0,6-дан 1 пайызға дейін қышқылдар бар, олардың құрамында С дәрумені көп, піспеген күйінде алынған мандариндердің жасыл қабығы жату процесінде сары-сарғыш түске ие болады, мандариндердің дәмі жақсарады, олар тәтті болады. . Бірақ сақтау кезінде шамамен 0С және одан төмен температурада жемістер боялып, тез бұзылатынын ескеру қажет. Апельсиндер мен лимондарға да қатысты. Лимондар. Олар айтарлықтай сақтау тұрақтылығымен ерекшеленеді, нәтижесінде олар қыс бойы С дәруменінің ең бай көзі ретінде қызмет етеді. Пісіру кезінде лимондар өте кең қолданылады, соның ішінде көптеген ыстық ет және балық тағамдары мен тіскебасарларға жағымды өткірлік береді. Олардың шырынындағы лимон қышқылының құрамы лимондарды көптеген тағамдарды консервілеуде таптырмас етеді. Інжір. Тәтті, құрамында 25 пайызға дейін қант бар субтропиктік өсімдіктің жемістері, оларды інжір, інжір немесе шарап жидектері деп те атайды. Інжір тасымалдауға жол бермейді және сақтау кезінде тұрақсыз, сондықтан жаңа піскен кезде бұл жеміс тек өсетін жерлерде қолданылады. Онда одан керемет тосап дайындалады. Біздің елімізде ол кептірілген түрінде көбірек танымал. Ол кейде кептірілген жемістерден жасалған компоттарда қолданылады. Фейхоа қаласы. Ол негізінен Закавказьеде өседі. Оның жемістері сыртқы түрі бойынша тығыз және шырынды целлюлозасы бар сопақ, қою жасыл жидектер болып табылады. Бұл жемістің құлпынай мен ананастың үйлесімін еске түсіретін ерекше және өте жағымды дәмі мен хош иісі бар. Өсіп келе жатқан жерлерде одан джем қайнатылады және қантпен ұнтақталады.