АСКӨК
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Аскөк құрамында эфир майларының көп мөлшері бар, бұл оның хош иісін түсіндіреді. Ол тағамды дәрумендер мен минералдармен байытады. Оның құрамында аскорбин қышқылы (100 мг), каротин (1 мг) көп, В1, Р, РР дәрумендері, фолий қышқылы және т.б. Калий (335 мг), магний, кальций, фосфор және т.б. минералдарға да бай. Ол тағамның дәмін, сыртқы түрін жақсартады, тәбетті ашады, ас қорыту бездерінің секрециясын ынталандырады. Жаңа және кептірілген аскөк көктері бірінші және екінші көк түстермен дәмделеді және оларды безендіреді. Ол диетаны дәрумендермен, әсіресе С дәруменімен байытады. Аскөк басқа дәмдеуіштермен салыстырғанда көбірек тұтынылуы мүмкін. Оны кастрюль оттан алынған кезде дайын болған кезде ыстық ыдысқа салу керек. Аскөк ыдыстағы тұздың азаюына әсер етеді, ағзаның тұздармен толып кетуіне жол бермейді. Тұздалған балықтарда да, қайнатқанда және қуырғанда, аскөктің мөлшерін көбейтсеңіз, ас тұзының мөлшері азаяды. Кептірілген аскөк қайнату (қайнату) аяқталғанға дейін 10-15 минут бұрын кастрюльге салынады, бұл жағдайда аскөк тағамға өзінің дәмін жақсы береді. Гүлдену кезеңінде жиналған аскөк қияр мен қырыққабатты тұздау кезінде салынады. Қыста аскөк майын және оның алкоголь ерітіндісін (эссенциясын) тамақ дайындауға қолдануға болады - олар азық-түлік дүкендерінде сатылады. Бұл дәмдеуіштердің концентрациясы өте жоғары, сондықтан олар өте аз мөлшерде қолданылады: 1 литр сұйықтыққа 1-2 тамшыдан. Емдік мақсатта аскөк жапырақтары, сабақтары, тұқымдары қолданылады. Аскөкпен қоспалар дайындалады, мұнда аскөк еуропалық тағамдар көкөніс тағамдарын дәмдеу және тәтті және қышқыл маринадтарды дайындау үшін пайдаланатын дәмдеуіштер қоспасының құрамдас бөліктерінің бірі ретінде кіреді.