САРЫМСАҚ
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақытыминут 1 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Сарымсақ пряник дәмі бар көкөністерге жатады. Сарымсақтан 17 микроэлементтер табылды. Ол йодқа, натрий, кальций, фосфор, магний, темір минералдарына және т.б. бай. Минералдардан калий (260 мг) және фосфор (140 мг) басым болады. Құрамында С, В1, В2, РР, Д, В9 дәрумендері, каротин және т.б. Оның құрамында сарымсақ және басқа да белсенді заттар бар. Эфир майлары сарымсаққа хош иіс қосады. Ұзақ қыздырудан сарымсақ өзінің пайдалы қасиеттерін жоғалтады. Сондықтан оны көбінесе табиғи күйінде тұтынады. Сарымсақ жегеннен кейін оның иісі аузында ұзақ уақыт сақталады. Бірақ ақжелкеннің жаңа тамырын немесе жаңа аскөк шөптерін шайнасаңыз, бұл иісті оңай кетіруге болады. Сарымсақ бактерицидтік қасиеті бар фитонцидтерге өте бай. Егер сіз сарымсақ түйірін 1-2 минут шайнасаңыз, ауыз қуысы микробсыз болады. Сарымсақтың бастары мен жапырақтары (қауырсындары) ұсақталған немесе майдалап туралған күйінде бірінші және екінші тағамдарға қызмет етерден 3-5 минут бұрын, қайнағанға дейін, маринадтарға салынады.