БАЛДЫРКӨК
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты30 минут
Өнімдер
Сипаттамасы Бақша балдыркөкінің үш түрі бар: тамыр (Сорпаға салынады және т.б.), жапырақ (Салаттар үшін) және жапырақ - ол өткір жасыл ретінде қолданылады. Целлофандағы балдыркөк жапырақтары тоңазытқышта 2-3 күн сақталады. Егер олар солып қалса, оларды бөлме температурасындағы суға 30 минутқа батырыңыз. Балдыркөк басқа көкөністерден минералдар мен дәрумендердің жақсы арақатынасымен ерекшеленеді. Онда әр түрлі тұздардың, дәрумендердің және басқа заттардың 40-қа дейін түрлері бар (Калий, магний, фосфор, темір, белоктар, пектиндер, каротин, С, В1, В2, РР дәрумендері, фолий қышқылы және т.б.). Балдыркөк ағзаны жасартады, зат алмасуды жақсартады, артық салмақтан арылуға көмектеседі, құрамында фитонцидтер, эфир майлары бар, олар дезинфекциялық қасиетке ие. Балдыркөк жапырақтарының жасылдары сорпаларға, балыққа және ет тағамдарына дәмдеуіш ретінде пайдаланылады. Балдыркөк түйнегінің орташа салмағы 40-60 г, тамыр дақылдары жеуге жарамды, оларды шикі күйінде де, пісірілген күйінде де жеу керек. Балдыркөкті бұқтырады, қуырады, салаттар жасайды. Салаттар шикі қопсытқыштардан, бұқтырылған тағамдардан - ет және балық тағамдарына арналған гарнирлерден дайындалады. Сорпаға дәм беру үшін оған балдыркөк тамырын салып, жартысын кесіп, бір жағына майсыз қуыру керек. Балдыркөкті тазалаған кезде қарайып кетпес үшін, дәрумендердің жоғалуын азайту үшін теріні жұқа, өткір пышақпен алып тастау керек. Тамыр дақылдарын пісіру кезінде қайнаған суға салып, жабық ыдыста пісіру керек. Олар 1 см-ден аспайтын сумен жабылуы керек. Тамыр дақылдары қайнатылған судың құрамында көптеген қоректік заттар бар, оны сорпалар мен тұздықтар жасау үшін пайдалану керек. Балдыркөк тамыры неғұрлым ұсақ туралған болса, бұқтырылған кезде соғұрлым хош иісті заттар бөлінеді. Балдыркөктің тамыры мен жапырақтары болашақта пайдалану үшін жиналады.