Көкөністерді консервілеу - негізгі ережелер
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Төмен физикалық белсенділіктің және басқа да өмірлік маңызды белгілердің әсерінен көптеген адамдарда, әсіресе ересек жастағы адамдарда ішек микрофлорасының табиғаты жақсы жаққа өзгермейді. Онда микроорганизмдердің шіріткіш формалары басым бола бастайды, олар организмді уландыратын улы заттар шығарады. Шіріту процестерінің қарқындылығын төмендетуде көкөністер маңызды рөл атқарады. Азық-түлікте көкөністерді күнделікті пайдалану ішектерді айтарлықтай жақсартуға және ондағы зиянды процестердің дамуын азайтуға мүмкіндік береді. Қазіргі жағдайда, фаст-фуд индустриясының қарқынды дамуымен жасырын дәрумендердің жетіспеушілігі адамды күтуде. Бұл әсіресе көктемде өткір көрінеді. Мұның себебі - адам ағзасында дәрумендердің жетіспеуі және көкөністерді жеткіліксіз тұтыну. Жасырын дәрумендердің жетіспеушілігі адамның, әсіресе шығармашылықтың жұмысына кері әсерін тигізеді. Витамин жетіспеушілігі атеросклерозды қоздырады. Сондықтан дәрумендердің жетіспеушілігімен күресудің маңызды факторы диетада жаңа піскен көкөністерді күнделікті пайдалану болып табылады. Көкөністер мен картоп ағзаны ақуызбен қамтамасыз етуде маңызды рөл атқарады, бірақ олардың құрамында 1 - 2 пайыз ғана ақуыз бар, бірақ олар күнделікті және көп мөлшерде тұтынылады. Ақуыздың көп мөлшері қырыққабаттың кейбір түрлерімен ерекшеленеді - Брюссель өскіндері, гүлді қырыққабат, брокколи. Көкөністердің ең маңызды құрамдас бөлігі талшық болып табылады, ол дәнді дақылдардан ерекшеленеді, өйткені ол ас қорыту ферменттерінің әсеріне көбірек ұшырайды және перистальтиканы және ішек моторикасын ынталандыруда жоғары белсенділікке ие. Көкөністердегі талшықтар пайдалы ішек микрофлорасының тіршілік әрекетіне пайдалы әсер етеді, ішектің қорытылуына денсаулықты жақсартатын әсер етеді. Көкөністер шын мәнінде асқазан секрециясының реттегіштері болып табылады, олар ас қорыту процестеріне мақсатты және оң әсер етеді. Көкөністер өт түзілуін ынталандырады, ұйқы безінің секрециясына әсер етеді. Біз қалыпты ас қорытудың кілті көкөністерді күнделікті тұтыну болып табылады деген қорытындыға келеміз. Көкөністердің ең маңызды құндылығы олардың сіңімділігін арттыру және ағзадағы басқа тағамдық өнімдерді, әсіресе ақуыздар мен минералды заттарды пайдалануында жатыр. Осыған байланысты көкөністерді күнделікті және жүйелі түрде тұтыну диетадағы ең аз мазмұнға қарамастан, ағзаның ақуыздар мен минералдарға деген қажеттілігін барынша қанағаттандыруға мүмкіндік береді. Бірақ көкөністерге тән жалпы қасиеттермен қатар, әр түрдің өзіндік ерекшеліктері бар.