Орамжапырақ (консервілеу)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Қырыққабат - еліміздің барлық аумағында жылдың барлық кезеңдерінде ең көп таралған және қолжетімді көкөніс түрлерінің бірі. Қырыққабат біздің ағзамызға биологиялық белсенді заттардың тұтас кешенін жеткізеді, олар қыста және көктемде олардың жетіспеушілігін едәуір дәрежеде өтей алады. Ақ қырыққабат біздің халықтың тамақтануында ең көп таралған, қызыл қырыққабат, гүлді қырыққабат, Брюссель өскіндері және колраби азырақ таралған. Қырыққабаттың осы түрлерінің барлығы сыртқы түрі мен дәмі жағынан әр түрлі болғанымен, олардың негізгі көрсеткіштерінің ортақтығы химиялық құрамы бойынша анықталады. Қырыққабат басқа көкөністерден ақуыздың жоғарылауымен ерекшеленеді. Қырыққабат ақуыздары аминқышқылдарының қолайлы тепе-теңдігімен ерекшеленеді, осыған байланысты жануарлар ақуыздарына жақындайды. Көмірсулардың құрамы бойынша қырыққабаттың барлық түрлері басқа көкөністермен эквивалентті, бірақ олардан айырмашылығы қырыққабатта калийдің едәуір мөлшері бар. Қырыққабаттың барлық түрлерін темірдің салыстырмалы түрде жоғары мөлшері де біріктіреді. Сонымен қатар, қырыққабаттың кез келген түрінің құрамында аскорбин қышқылы (С дәрумені) көп. Бұл витамин әсіресе брокколи мен Брюссель өскіндерінде көп. Қырыққабаттың құрамында басқа дәрумендер де бар (А, В, В1, В2, РР, В6). Қырыққабат - цингаға қарсы тамаша профилактикалық агент. Ең көп сұранысқа ие ақ қырыққабат болып табылады, оның құрамында қанттың едәуір мөлшері (7,6% -ға дейін), ақуыздар (2,3% -ға дейін), талшықтар (1,1% -ға дейін), органикалық қышқылдар (0,1 - 0,3%) бар. Орташа және кеш сорттардың қырыққабаты маринадтауға қолайлы. Тұздау үшін қырыққабаттың сау, тығыз бастары таңдалады, бірақ мұздатылған қырыққабатты да ашытуға болады, бірақ ол қытырлақ емес және ұзақ уақыт сақталмайды. Қырыққабатты кез келген ыдыста ашытуға болады.