Орыстар сорпасы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Ежелден бері Ресейде қырыққабат сорпасы ең көп таралған ыстық тағам болды. Олар етпен, бекіре тұқымдас балықтармен, жұмыртқамен, ветчинамен және т.б. пісірілген. Қоспалардың алуан түрлілігі, керемет дәмі, жоғары тағамдық құндылығы оларға кең танымал болды. Нағыз қырыққабат сорпасына келесі негізгі компоненттер кіреді: қырыққабат, сәбіз, пияз, ет, саңырауқұлақтар, қаймақ. Дәмдеуіштер ретінде ақжелкен, қара бұрыш бұршағы, лавр жапырағы, сарымсақ қалампырлары қосылады. Қырыққабат сорпасында көкөніс гарнирінің құрамдас бөлігі, оның мөлшері басым, ақ қырыққабат (Жаңа піскен немесе маринадталған), савой, сондай-ақ қырыққабат көшеттері (Жас) болып табылады. Қырыққабат сорпасының тағамдық құндылығы, ең алдымен, қырыққабаттың қайнатпасы тәбетті қоздыратындығында. Ашытылған қырыққабаттың сүт қышқылы да осы рөлді атқарады. Сонымен қатар, қырыққабат сорпасын дайындау үшін қалақай, қымыздық және шпинат қолданылады. Қырыққабат сорпасын ет, балық және саңырауқұлақ сорпаларында және суда дайындайды. Балық сорпасында қырыққабат сорпасы көбінесе қырыққабаттан дайындалады. Тағамдардың рецептурасына кіретін экстрактивті азотты және азотсыз заттар, хош иісті тамырлар, пияз, дәмдеуіштер бар ет және балық қайнатпалары тәбетті арттырады. Ет сорпасына бір кесек ет, балық сорпасына бір кесек балық, саңырауқұлақ сорпасына саңырауқұлақ, қалақай немесе қымыздық сорпасына қатты пісірілген жұмыртқа қосылады. Қызмет көрсетер алдында қаймақ немесе қаймақ қырыққабат сорпасы бар табаққа салынады, қайыққа салынады, майдалап туралған көкке себіледі. Бұл тағамның минералды құрамы өте құнды. Оның құрамында көп мөлшерде кальций, калий, натрий тұздары және басқа сілтілі элементтер бар. Қыста және жазда қырыққабат сорпасы С витаминінің, фолий қышқылының, каротиннің маңызды көзі болып табылады. Қазіргі уақытта қырыққабат сорпасының ассортименті тағамға жаңа, бұрын белгісіз өнімдер мен шикізаттарды енгізу есебінен едәуір кеңейді. Жаңа қырыққабат сорпасына сүзбе қосылған ірімшіктер немесе пирогтар, қырыққабат сорпасына жарма, ұсақталған қарақұмық ботқасы немесе қарақұмық ботқасы қосылған кулебяка беруге болады.