Борщтар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Борщ - славян тағамдарының ең көп таралған тағамы шығар. Көкөніс сорпаларының бұл түрі өз атауын ескі славян тілінде "Бърщ" деп аталатын және осы тағамның міндетті құрамдас бөлігі болып табылатын көкөніс, кәдімгі қызылша (Бурак) деп атайды. Өткен ғасырларда борщ бүкіл әлемге танымал болды. Тамаша аспазшылар өз халықтарына Мәскеу, Сібір, беларусь, поляк, Кишинев және басқа да борщтарды сыйға тартты, олардың әрқайсысы жоғары талғамға ие бола отырып, ұлттың, жердің белгілі бір ұлттық-географиялық ерекшеліктерін көрсетеді. . Борщ ветчина, ысталған төс еті, бекон, шұжық, үйрек, қаз қосылған ет сорпасында, сондай-ақ балық сорпасында және басымен қайнатылады. Борщты саңырауқұлақтармен, қара өрікпен, кептірілген жемістермен немесе тек көкөністермен қайнатуға болады. Борщтағы көкөністердің негізгі бөлігін қырыққабат пен қызылша құрайды, сонымен қатар борщқа сәбіз, пияз, ақжелкен, балдыркөк, томат пюресі немесе қызанақ салынады. Қырыққабатты қызылша шыңдары, ревень жапырақтары, шпинат, қымыздық, хогвид және т.б. Картоп борщтың кейбір түрлеріне салынады. Борщта қызылшаның түсін сақтау үшін, сондай-ақ дәмін жақсарту үшін сірке суын, қышқыл квас, лимон қышқылы, қырыққабат тұздығы немесе қызанақ қосылады. Қызмет көрсетер алдында борщ майдалап туралған ақжелкенге немесе аскөкке себіледі. Өнімдердің комбинациясына немесе туралған көкөністердің пішініне байланысты борщ украин, Мәскеу, флот және т.б. Украиндық борщ шошқа майы мен картоппен қайнатылады, сиыр еті, ветчина және шұжықтар қызмет көрсетер алдында Мәскеу борщына, көкөністер флот борщына тілімдерге, ал қалғандарына жолақтарға кесіледі. Борщтың керемет хош иісті букеті (Оның құрамына 18-20 түрлі тағамдар мен дәмдеуіштер кіреді) оны көптеген жылдар бойы халықаралық аспаздық байқауларда ең жоғары бағамен қамтамасыз етіп келеді. Әдетте, борщ ет немесе сүйек сорпасында дайындалады. Сорпа үшін төс еті ең қолайлы. Сүйектерді 4- 6 сағат, етті 2-2,5 сағат қайнатады. Пісірудің соңына қарай борщта бір порцияда 300-350 г-нан аспайтын таза сорпа қалуы керек, сондықтан пісірудің басында суды кем дегенде екі есе көп алу керек. Сиыр еті мен шошқа еті әдетте 2: 1 немесе 1: 1 қатынасында салынады.Борщты қаз немесе тауық сорпасында да дайындауға болады. Бұл жағдайда басқа етті араластыруға болмайды. Борщтың көкөніс бөлігін дайындаудың ерекшелігі - көкөністерді алдын-ала бөлек өңдеу. Мысалы, қызылшаны басқа көкөністерден бөлек бұқтырады, алдымен сірке суын себеді немесе қызыл түсін сақтау үшін лимон қышқылын немесе лимон шырынын қосады. Кейде қызылша