КЕЙБІР КЕҢЕСТЕР МЕН НҰСҚАУЛАР,
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы СОРПАНЫ ДАЙЫНДАУДЫ БАСТАМАС БҰРЫН ОНЫ ҚАЙТА ОҚЫП ШЫҒУ ПАЙДАЛЫ, сорпалар аз мөлшерде қайнатылғаннан гөрі жақсы болады. Сорпалар қайнатылатын ыдыстар саздан жасалған болса, эмальданған ыдыстарды да қолдануға болады, бірақ металл емес. Сорпалардағы судың басқа тағамдарға қатынасы дәл теңдестірілген болуы керек. Сонымен қатар, пісіру кезінде сұйықтықты құюға да, қосуға да болмайды - екеуі де дәмді айтарлықтай нашарлатады. Сорпаны қайнатқан кезде оны қайнатуға жол бермеу керек, сорпаны қателіктерді уақытында түзетіп, ет, балық, көкөністердің консистенциясын қадағалап, жиі дәмін татып отыру керек. Жанармай құю сорпалары (Борщ, қырыққабат сорпасы, маринадталған қияр) баяу отта қайнатылады, осылайша көкөністердегі хош иісті заттар бумен бірге буланып кетпейді. Көкөністерді сорпаға дайын болғанға дейін 20-30 минут бұрын салады. Лавр жапырағы мен бұрыш пісіру аяқталғанға дейін қойылады. Балық, саңырауқұлақ, сондай-ақ вегетариандық сорпаларға арналған көкөністерді ас маргаринінде, өсімдік майында немесе сары майда, ал сүтті сорпаларда тек сары майда қуыру ұсынылады. Сорпа дәмделгеннен кейін отты қосыңыз. Сорпа қайнай бастағанда, отты қайтадан азайтыңыз. Томат пюресі немесе жаңа піскен қызанақ көптеген таңғыш сорпаларға салынады. Бұл жағдайда көкөністер ертерек қуырылады, ал қызанақ көкөністер қатып қалмас үшін қуыру аяқталғанға дейін қосылады. Сорпаның сапасын оған жаңа піскен май, сарысы, қаймақ, шөптер, кептірілген немесе жаңа ашытқы, сондай-ақ сорпа тамырларының сығындысын қосу арқылы жақсартуға болады. Жаңа ашытқы майға алдын ала қуырылады. Кептірілген ашытқы дайын сорпада, ең жақсысы тәрелкеде араластырылады. Консервіленген балықты өз шырынында немесе қызанақта пісіру аяқталғанға дейін 10-15 минут бұрын дәмдеуіш сорпаларға қосады. Егер сорпа ет консервілерімен пісірілсе, онда ет майдан және сорпадан бөлінеді. Сорпа мен май сорпа дайын болғанға дейін 5-10 минут бұрын енгізіледі, ал ет қызмет еткен кезде табаққа салынады. Үй кеспесі мен тауық еті қосылған сорпа бұлтты болмайды, егер кеспе бір минут ыстық суға батырылса және дуршлагқа тасталса, содан кейін тауық сорпасына салынып, дайын болғанға дейін қайнатылады. Көкөніс сорпаларын ет, сүйек немесе саңырауқұлақ сорпаларында, сондай-ақ суда және мөлдір көкөніс сорпаларында пісіруге болады. Сорпаларды аз мөлшерде, бір күн қайнатыңыз. Сорпа тоңазытқышта отырса да, оның дәмі нашарлайды. Қырыққабат сорпасы, борщ, бұршақ сорпасы және басқа да кейбір тағамдар, көкөністер бұрын өткізілген, суықта ұзақ уақыт сақталады, сапасын төмендетпейді. Оларды бірнеше күн қайнатуға болады. Көкөніс сорпаларының дәмін жақсарту және тағамдық құндылығын арттыру үшін оларға сүт, кілегей, қаймақ- жақсы немесе йогурт қосқан жөн. Дәнді дақылдар немесе картоп жоқ көкөніс сорпаларын ұн тартқышпен дәмдеу керек: олар қоюланып, С дәрумені оларда жақсы сақталады.Картоп сорпаларын бір картоптан немесе жарма, бұршақ дақылдары мен макарон өнімдерін қосып дайындауға болады, бірақ міндетті түрде сәбіз, пияз, ақжелкен. Күріш сорпасы мөлдір болады, егер сұрыпталған және жуылған күрішті қайнаған суға 3-5 минут салып, елекке салып, содан кейін ғана пісірсе. Інжу арпа қосылған сорпа жағымсыз көкшіл реңкке ие болмас үшін, жарма дайын болғанға дейін бөлек қайнатылады, содан кейін сорпаға салынады. Саңырауқұлақ сорпасында дайындалған бұршақ дақылдарынан жасалған ерекше дәмді сорпалар. Картоп сорпаларын ет, сүйек, балық және саңырауқұлақ сорпаларында, сондай-ақ суда пісіруге болады. Жарма сорпалары інжу арпасынан, сұлы жармасынан немесе күріштен саңырауқұлақ немесе ет сорпасында дайындалады. Лимон саңырауқұлақ сорпасына салынбайды. Көкөніс сорпаларына дәмдеуіштер аз мөлшерде салынады немесе мүлдем қойылмайды, өйткені бұл сорпалар көкөністердің өздерімен жеткілікті түрде хош иістендірілген. Көкөніс сорпаларына ет, күріш, қырыққабат, тартылған сәбіз қосылған пирогтарды беруге болады. Шпинатты және қымыздықты бөлек жібереді, содан кейін езеді. Нан сорпасы үшін жақсы пісірілген қара бидай нанынан мұқият кептірілген крекер ғана жарамды. Бір бөлке жаңа піскен қара нанды жұқа тілімдерге бөліп, күйіп қалмас үшін пеште баяу отта кептіру керек. Сорпаларды баяу, айналмалы қозғалыстармен араластыру керек. Тұздалған сорпаны сумен сұйылту ұсынылмайды, оған тұзсыз қайнатылған ботқасы бар дәке пакетін салып, қайнатқан дұрыс. Бұл әдіс әлі де бар: тазартылған қанттың бір бөлігін ас қасыққа салып, сорпаға батырыңыз. Қант ери бастаған кезде қасықты алыңыз. Мұны қантты өзгерту арқылы бірнеше рет қайталауға болады. Қайнаған суға тұз қосыңыз, себебі тұзды судың қайнауына көп уақыт кетеді. Егер пісіру кезінде су қосу қажет болса, тек ыстық суды қосыңыз. Лавр жапырағын дайын сорпада қалдыруға болмайды. Ұнтақталған сарымсақты пісіру аяқталғаннан кейін сорпаға қосу ұсынылады. Зәйтүндер ыдысқа қызмет етер алдында ыдысқа қосылады. Сорпаны оттан шығармас бұрын, оған кішкене жаңа сәбіз, қызанақ, қырыққабат шырынын құйыңыз - бұл оның дәмін жақсартады және сорпаны дәрумендермен байытады. Жанармай құю сорпаларын пештің шетінде 10-15 минут ұстау ұсынылады - май бетіне жиналады және сорпа мөлдір болады. 80 С-тан жоғары температурада шикі жұмыртқаның сарысы (сорпа, тұздық, сүт және т.б.) қосылған қоспаларды қыздыруға болмайды, өйткені сарысы құрамындағы ақуыздар ұйып қалады және осыдан жүз қоспасы болмайды. гетерогенді. Егер жұмыртқа қайнаған немесе ыстық сорпаға ұрылса, ол сұрғылт жіптерге айналады, дәмсіз болады. Егер сіз оны сары маймен шайқалған сорпа (Су) мен лимон қышқылының қоспасына құйсаңыз және оның температурасы сорпадан сәл төмен болса, онда жұмыртқа ұйып қана қоймай, қышқылдан серпімділікке ие болады, оның түсі ашық болады. . Сонымен қатар, ол сұйық немесе қатты емес, медуза тәрізді, сорпада бетінде емес, сұйықтықтың ортасында қалқып тұратындай етіп пісіріледі. Бұл сорпа өте әсерлі көрінеді. Сондай-ақ, бұл әдіс бар: шикі жұмыртқаны сорпаға салмас бұрын, оны салқындатылған сорпаның аз мөлшерімен араластыру керек - содан кейін ол сорпаға біркелкі бөлінеді. Егер қызанақ пюресі өткірлік бермесе, оған лимон қышқылын немесе сірке суын қосуға болады. Сорпаны дайындаған кезде, өнімдердің әрқайсысын енгізгеннен кейін, сорпаны тез қайнату керек.