Көкөніс сорпалары (жалпы ережелер)
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Көкөніс сорпалары әр түрлі жаңа піскен көкөністерден дайындалады. Қыста, жаңа піскен көкөністер аз болған кезде, тез мұздатылған және консервіленген жаңа піскен көкөністерді пайдалануға болады. Көкөністердің маусымдық жиынтығына байланысты бұл сорпалар әр түрлі болуы мүмкін. Мәселен, мысалы, негізгі көкөністерден басқа - картоп, ақ қырыққабат, сәбіз, ақжелкен, көктемде көкөністер жиынтығына салат, шпинат, жаңа піскен қияр, қызылша шыңдары, колраби, жасыл пияз, спаржа және т.б., сондай-ақ консервіленген бұршақ, бұршақ дәндері және т.б. Жазда көкөністер жиынтығы гүлді қырыққабат, цуккини, баклажан, репа, қызанақ, бұршақ, үрме бұршақ, пияз, балдыркөкпен және ерте қырыққабатпен толықтырылады. Күзгі кезеңде көкөністердің ассортименті одан әрі кеңейеді, негізінен асқабақ, рутабага, Брюссель өскіндері мен савой қырыққабатының есебінен. Көкөніс сорпалары ет, сүйек немесе саңырауқұлақ сорпаларында, суда немесе картоп пен көкөністерден алынған мөлдір қайнатпаларда дайындалады. Сорпаларда немесе суда дайындалған сорпалар жақсы дәмге ие, оған 50% сүт қосылады. Ыстық сүт құйылады және тарату қазандығы немесе сорпаға қызмет етер алдында тікелей табаққа салыңыз. Көкөністер сорпадағы сұйықтықтың шамамен 40-50% сүт болуы керек екенін ескере отырып, сорпаның немесе судың тиісті мөлшерінде бөлек қайнатылады. Дәмдеуіштер (Лавр жапырағы және т.б.) көкөніс сорпаларына шектеулі мөлшерде салынады немесе мүлде қойылмайды, бұл сорпалар олардың құрамына кіретін көкөністермен жеткілікті түрде хош иістендірілгенін білдіреді. Көкөніс сорпаларымен бірге ет, күріш, қырыққабат, сәбіз және басқа да тартылған ет қосылған пирогтарға қызмет етуге болады.