Бірінші курстар
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Орыс тағамдарының сұйық тағамдары бастапқыда шошқа деп аталды. Оларды қайнатып, кәстрөлдерде, кейінірек шойындарда берді, ағаш қасықтармен жеді, олар қызбайды және еріндерін күйдірмейді. "Сорпа" сөзі Ресейде 18 ғасырдың басында ғана пайда болды. Дайындау әдісіне сәйкес жанармай құю, мөлдір, пюре, салқын сорпалар және т.б. ажыратады. Сорпалар ет, балық, саңырауқұлақ сорпаларында, көкөністерде, жемістерде, жарма сорпаларында, нан квасында, сүтте дайындалады. Жанармай құю сорпаларына кіретін өнімдер сорпада қайнатылады. Мөлдір сорпаларға арналған өнімдер әдетте бөлек дайындалады және беріледі. Сорпалар тұздықтар деп аталады, олардың құрамына тұздалған (алтын қыртысы жоқ дайын болғанға дейін баяу қуырылған) көкөністер кіреді: репа, сәбіз, ақжелкен мен балдыркөк тамыры, пияз. Көптеген сорпалар ұнмен дәмделеді. Таңғыш сорпаларын дайындау үшін ет, тауық еті, саңырауқұлақ сорпалары, сирек жағдайда көкөністер мен жарма қайнатпалары қолданылады. Жанармай құюға арналған сорпаларға дәстүрлі орыс тағамдары кіреді: қырыққабат сорпасы, борщ, маринадталған қияр, ходжеподж, шошқа. Олар, әдетте, осындай дәйектілікпен дайындалады. Дайындалған өнімдер қайнаған сүзілген сорпаға (қайнатпаға) біртіндеп (пісіру уақытына байланысты) салынады. Пісіру аяқталғанға дейін 20-30 минут бұрын тұздалған сәбіз және пиязбен дәмдеңіз. Пісіру аяқталғанға дейін 5-10 минут бұрын дәмдеуіштер енгізіледі: бұрыш бұршағы, лавр жапырағы және т.б. ал егер рецептте қарастырылған болса, тұздалған ұн немесе ақ тұздық.