Өсімдіктерді қалай жинауға болады
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер Тамырлар. Өсімдіктердің бұл бөліктері негізінен күзде, өсімдіктердің ауа бөлігі сарғайған кезде немесе көктемде шырын бөлінгенге дейін жиналады. Жерден алынған тамырлар ағынды суық сумен жуылады (ыстық суды қолдануға жол берілмейді) содан кейін, алдын ала ұнтақталғаннан кейін, кептіріледі. Шикізаттың жарамдылық мерзімі 3 жылға дейін.
Сипаттамасы Бүйрек. Ірі түндер (қарағай, сирень) бір-біріне жақын орналасқан өсінділерден сол жерде кесіледі, ал кішкентайлары (қайың) өсінділермен бірге жиналады және оларды кептіргеннен кейін ғана бастырады. Қабығы. Жас өсімдіктер мен өркендердің тегіс қабығы ғана жарамды, ескі, жарылған қабығында тығын көп, химиялық белсенділігі төмен. Сақтау мерзімі - 3-5 жыл. Жапырақтары. Жапырақтарды жинау кезінде қалың және шырынды кесінділерде аз мөлшерде белсенді заттар бар екенін ескеру керек, олар кептіруді баяулатады, сондықтан оларды алып тастайды. Ұсақ былғары жапырақтарды (аю жидек, лингонберри- ка) ұзындығы 8-11) см өсінділердің бір бөлігімен кесіп тастайды.содан кейін жапырақтары кептірілген өркендерден үзіліп немесе бастырылады, сабақ бөліктері лақтырылады. Жапырақтарды 3 жылға дейін сақтауға болады, бірақ :}бір жыл сақтағаннан кейін олардың қолдану тиімділігі төмендейді. Шөптер. Фармакогнозиядағы "Шөптер" термині шөптесін өсімдіктердің жапырақты және гүлді сабақтарын білдіреді. Шөптерді жинау кезінде төменгі жапырақтары мен жалаңаш сабақтарын қоспағанда, өсімдіктердің бүкіл жер үсті бөлігі қолданылады. Шөптердің жарамдылық мерзімі 2 жылға дейін. Гүлдер. Гүлдерді гүлденудің басында жинау ұсынылады, өйткені уақтылы жиналмаған, олар түсін жоғалтады, кептіру кезінде ұсақталады. Ең белсенді хош иістендіргіш заттар негізінен гүл жапырақшаларында және гүл шоғырының себеттерінде шоғырланған, сондықтан гүл сабағын жинау кезінде бөліп алу керек. Гүлдер өсімдіктің ең нәзік бөліктері болып табылады, сондықтан оларды жабық ыдыстарға мықтап салуға болмайды. Оларды себеттерге жинап, дереу кептіру жақсы. Гүл шикізатының жарамдылық мерзімі 2 жылға дейін. Жемістер мен тұқымдар. Жемістер мен тұқымдарды әбден піскен күйінде жинау керек. Ерекшелік - ұзартылған гүлденуі бар өсімдіктер, өйткені олар бір мезгілде піспейді, ал жемістердің бір бөлігі әлі піспеген болса, піскендері қазірдің өзінде ұсақталып жатыр. Бұл жағдайда өсімдіктердің шыңдары жартысы піскен кезде кесіледі, содан кейін өсімдіктер шоқтарға байланады және құрғақ бөлмеде барлық жемістердің пісуі үшін ілінеді. Қолшатыр жемістерін (анис, аскөк, зире) таңертең ерте шықпен немесе ылғалды ауа-райында жинау керек. Шырынды жемістерді таңертең немесе кешке жылу азайған кезде жинайды. Бұл жемістер жинау кезінде мұқият сұрыптауды қажет етеді.