Vesti.ru шай туралы
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты20 минут
Өнімдер Бас ауруынан құтылу үшін кейде таблетканың орнына бір кесе қою тәтті шай ішу жеткілікті. Егер сіз шай компрессін қолдансаңыз, көгеруден, созылудан, күнге күйіп қалудан болатын ауырсыну тезірек кетеді. Ол үшін құрғақ көк шайды 15 - 20 минут қайнатады. Зақымдалған жерге жылы, дымқыл шай ұнтағы жағылады, пленкамен немесе компресс қағазымен жабылады. Біраз уақыттан кейін ауырсыну басылады.
Сипаттамасы Орыстарға шай ішу сияқты мейірімді кәсіп Қытайда шамамен бес мың жыл бұрын пайда болған. Адам мен шай жапырағының алғашқы таныстығы қалай болғандығы нақты белгісіз, бірақ бұл туралы бірнеше аңыздар бар, олардың екеуі ең танымал. Мен Харбинде екі аңызды да естідім - оларды бір шыны жасмин шайы үстінде қытайлық таныс дәрігер айтып берді. Айтпақшы, адамзат шай, жібек, мылтық және басқа да көптеген пайдалы заттарға ұлы Чжун Гуо империясына (яғни Қытайға) қарыздар екенін мақтан тұтады. Шайдың пайда болуы туралы алғашқы аңызда оны бір байқағыш қытай шопаны ашқандығы айтылады, ол шай бұтасынан жапырақтарды шайнаған қойлардың әдеттен тыс ашуланғанын байқады. Сол жапырақтардың инфузиясынан дәм татып, осы уақытқа дейін бұрын-соңды болмаған сергектік сезімін сезінген ізденімпаз бақташы өз болжамының дұрыстығына көз жеткізді. Басқа адамдарға да сусын ұнады. Және бұл әлі күнге дейін ұнайды: статистикаға сәйкес, планетаның кем дегенде 2 миллиард тұрғыны шайды күнделікті үш мың тонна құрғақ шай қайнатып, диетасындағы негізгі сусын деп санайды. Тағы бір аңыз бойынша, шайдың ашушысы Шен Нонг есімді адам - Аспан империясының императорларының бірі болып саналады. Жоғары білімділігімен және кез келген кәсіпке шығармашылықпен қарайтын қытай монархы бір кездері қайнаған суға абайсызда түсіп кеткен шай жапырағы судың түсін өзгерткенін байқаған. Бұл құбылысқа қызығушылық танытқан император жаңадан пайда болған сусынның өте жағымды иісі мен дәмін тауып, оның сергітетін қасиеттерін егжей-тегжейлі зерттей келе, бағынушыларына шөлдерін қандырып, сергектік алу үшін шайды пайдалануды бұйырды. Және, олар айтқандай, - кетті-кетті... Шайдың барлық төрт негізгі түрі - қара (ұзын), қызыл, сары, жасыл - шай жапырағы деп аталатын бір шикізаттан өндіріледі. Аталған шайлардың кез келгенінің түсі, иісі, дәмі және басқа қасиеттері зауыттағы шай жапырағын өңдеу технологиясына байланысты. Жасыл шай ең емдік болып саналады, өйткені ол салыстырмалы түрде жұмсақ зауыттық өңдеуден өтеді, сондықтан оның құрамындағы пайдалы компоненттер көбірек сақталады. Бүгінгі күні белгілі: адамдар табиғи шайды жақсы көретін көптеген ләззаттар негізінен оның үш химиялық құрамдас бөлігіне байланысты: полифенолдар, эфир майлары және, әрине, кофеин. Полифенолдар көбінесе шайдың түсіне, балғындығына және хош иісіне жауап береді. Полифенолдардың туыстас компоненттерінің топтары катехиндер деп аталады. Зауыттық өңдеу процесінде катехиндер шайдың дәмі мен түсін қамтамасыз ететін шайфлавиндер мен черубигендер деп аталатын күрделі құрылымдарға ауысады. Полифенолдар бүгінгі күнге дейін ғалымдарға өздерінің барлық құпияларын ашқан жоқ, сондықтан белсенді ғылыми зерттеулердің нысаны болып табылады. Медицина жүрек-қан тамырлары және онкологиялық аурулардың алдын алу үшін шай полифенолдарын қолдануға шындап ниетті сияқты. Эфир майларына келетін болсақ, олардың шай хош иісінің ерекше, қайталанбас компоненттерін қалыптастыруға тікелей қатысуы күмән тудырмайды. Кофеин туралы көп айтудың қажеті жоқ - және шайдың сергітетін және қуаттандыратын қасиеттері оған байланысты екені анық. Зерттеулер көрсеткендей, адамға тән көптеген дерттер шайдың алдында басылады. Жапон ғалымдары көк шайдың көмегімен қан қысымын тұрақты түрде тұрақтандыру арқылы дамып келе жатқан гипертензияны ауыздықтауға болатынын анықтады. Канадалық мамандардың пайымдауынша, шайды үнемі ішу ми тінінің инсульттің зақымдалуына төзімділігін арттырады. Яғни, шай ішетіндер, әрине, инсульттан иммунитеті жоқ, бірақ егер ол орын алса, аурудың салдары азырақ жойқын болады. Егер тіс ауырса және қандай да бір себептермен жақын арада тіс дәрігеріне қаралу мүмкін болмаса, онда шайды қайтадан қолдануға болады. Сарымсақтың бірнеше ұсақталған түйіршіктері қосылған жасыл шайдың күшті инфузиясы бактерицидтік және тұтқыр қасиеттерге ие. Осының арқасында инфузия тіс ауруын тиімді түрде жояды - оны аузыңызда аздап ұстау жеткілікті. Бұл процедурадан кейін сарымсақтың иісі жойылады... дұрыс! - шаймен де. Ол үшін оның бір шөкімін шайнау керек. Тіс жегісінің алдын алуда көк шай да көмектесе алады: тіс дәрігерлері тамақ ішкеннен кейін аузын шаюға кеңес береді. Әрине, бұл шайдың бізге беретін пайдасы мен пайдалылығының толық тізімі емес. Бүгінде ауруға шалдығу арзан емес, сондықтан аурудың алдын алуға көбірек көңіл бөлу керек. Ал, егер хош иісті жаңа қайнатылған шай профилактикалық агент ретінде әрекет етсе, онда жүйелі профилактикалық іс-шаралар тиімді ғана емес, сонымен қатар жағымды болады. Шай ішуден рахат алыңыз!