Шай туралы үлкендер
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты4 минут
Өнімдер "Жылытатын" шай бальзамы. Қара шайдың 10 бөлігіне Сент-Джон сусласы шөбінің 2 бөлігі, жалбыз жапырағының 2 бөлігі, тимьян жапырағының 1 бөлігі және валериан тамыры қосылады".
Сипаттамасы Жақында бір нәрсе ірі ақпараттық сайттар біздің ойымыздың басты тақырыбы болып табылатын керемет сусын туралы ақпаратты жиі жариялай бастады. Сондықтан Кирилл мен Мефодий артта қалмауға шешім қабылдады. Мен олардың мақаласын, дәстүр бойынша, толық келтіремін: "Шай ежелден-ақ орыс мәдениетінде өте құрметті орынға ие болды және тіпті ұлттық сусын болып саналады (бұл, әрине, олай емес: тұзды ерітінділер - қияр, қырыққабат, жеміс-жидек сусындары, квас, т.б.). желе :). Дегенмен, саудагерлердің дастарханының аяқталуы шай ішумен байланысты. Көптеген кеңестік мекемелердің қызметкерлері жұмысқа келу, түскі ас ішу және үйлеріне қайту арасында ұзақ уақыт бойы шай ішіп отырды. Ал "Кока-кола" компаниясының маркетинг бөлімі үшін Ресей нарығындағы басты бәсекелес шай болды. Шайдың отаны туралы мәселе даулы болып саналады. Ұзақ уақыт бойы Қытай осылай саналды. Содан кейін ең көне шай өсімдіктері Үндістанның провинцияларының бірінен табылды. Нұсқалардың бірі алақанды Вьетнамға береді. Бірақ дәл Қытайда бұл сусын жоғары бағаланды, осы жерден ол әлемдік аренаға шықты. Ол өз атауына қытай тіліне қарыздар. Қытайлық "Ча" "Жас жапырақ" дегенді білдіреді. Ежелгі қытай трактатында шайдың "рухты күшейтеді, жүректі жұмсартады, шаршауды кетіреді, жалқаулықтың орнығуына жол бермейді, денені жеңілдетеді және сергітеді" делінген. Еуропаға шай туралы алғашқы мәліметтер XVI ғасырдың аяғында келді. Ресейде шайдың дәмін бірінші болып Сібір тұрғындары таныды: ол Моңғолиядан енген. КСРО-да 1918 жылы шай туралы арнайы қаулы шығарылды, ол бағаны және сауда ережелерін реттеді. Бір стақан дұрыс қайнатылған шайдың құрамында дәрумендердің барлық дерлік топтары бар: А (көру үшін маңызды), В1 (жүйке жүйесінің қалыпты жұмысына ықпал етеді және эндокриндік бездердің қызметін реттейді), В2, терінің құрғауын азайтады. . В15 дәрумені дерматиттің дамуына жол бермейді және қоректік заттардың сіңуін жақсартады. Жаңа шай жапырағында лимон мен апельсин шырынынан 4 есе көп С дәрумені бар! Зауыттық өңдеу кезінде оның бір бөлігі жоғалса да. Жасыл және сары шайдың құрамында қара шайға қарағанда 10 есе көп аскорбин қышқылы бар. Бірақ шайдың негізгі дәрумені - Р дәрумені. Р дәруменінің құрамы бойынша шай өсімдіктер әлемінде теңдесі жоқ. Бұл С витаминінің сіңуіне көмектеседі, сонымен қатар қан тамырларының қабырғаларын нығайтады. К дәрумені бауырда қанның қалыпты ұюын қамтамасыз ету үшін қажетті протромбиннің түзілуіне ықпал етеді. Шайдың сергітетін әсері оның құрамында кофеиннің (тейн) болуына байланысты. Кофеиннен басқа, шайдың құрамында қан тамырларының кеңеюіне ықпал ететін теобромин мен теофилин бар. Ғалымдар шайдың құрамында 300-ге жуық зат бар, олардың көпшілігі денсаулыққа өте пайдалы. Шай қайнатуға арналған көптеген рецепттер бар. Біріншіден, жалпы ережелер туралы. Шәйнекті алдын ала қыздырады. 1 кесе сусын үшін 1 шай қасық жапырақ алыңыз. Шай қайнатпас бұрын суды қайнату керек. Егер сіз ынталандырушы әсерге қол жеткізгіңіз келсе, қайнатылған шайды 4 минуттан артық емес тұндыру керек. Содан кейін шайдың таниндері суда ери бастайды, бұл кофеиннің әсерін тежейді. Егер асқазаныңыз ауырса, шайды 10 минут тұндыру керек: осы уақыт ішінде қайнату емдік қасиетке ие болады. Кез келген жағдайда шайды қайнатқаннан кейін төрттен бір сағат ішінде ішу керек. Бірнеше сағатқа, тіпті одан да көп басқа күнге қалдыруға болмайды. Шайды қолданатын көптеген сусындар бар. Б. Бір стақан жаңа қайнатылған қою шайда қант ерітіледі (дәміне қарай), бір шай қасық коньяк және бір ас қасық ром қосылады. Ыстық ішеді. Жалпы, жаңа ештеңе жоқ, бірақ қызықты.