Технологиялық сызба
Қосылды: 10.09.2024 0
0
Дайындау уақыты
Өнімдер
Сипаттамасы Егер шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді тазартудың барлық қосымша процестерін ескеретін болсақ, ресейлік дистилляцияның технологиялық сызбасы, әрине, Батыс еуропалық дистилляция процесіне ұқсамады, ал дистилляция процесінің өзі, негізінен, жалпы қабылданғаннан өзгеше болған жоқ. . Империализм дәуіріне дейінгі ресейлік дистилляцияның бірден-бір, бірақ ерекше назар аударарлық ерекшелігі - дистилляторларға басты ұсыныс қысым жасау болды - мүмкіндігінше тыныш, баяу айдау және оның көлемінің жартысынан астамына сыра қайнату жарысын әкелмеу, тіпті тек 45% ғана айдау. көлемі, сонымен қатар дәл осы ереже қатерлі ісік пен қарапайым шарап алынған кездегі бірінші жарысқа ғана емес, дистилляцияның кейінгі кезеңдеріне - елес пен үштікке де қатысты. Әрине, бұл тәжірибе шикізат пен жартылай фабрикаттардың айтарлықтай ысыраптарына әкеліп соқтырды және кез-келген өндірістің рентабельділігі туралы сөз бола алмайтын, тек шешуші шарт болып табылатын өнімнің немесе өнімнің сапасына ғана мән беретін ресейлік тауарлы-материалдық емес, нарықтық экономика жағдайында ғана мүмкін болды. бүкіл технология, өндіріс шығындары мен уақыты. Басқаша айтқанда, арақ өндіруші дворян жоғары сапалы өнім алу үшін ғана ешқандай шығын мен шығынға ұшыраған жоқ. Осы тарихи фактіні көрсету үшін бір ғана мысал келтірейік: құрамында 340 литр дәнді дақылдар мен қара бидай уыты мен 12 литр сыра ашытқысы бар 1200 литр пюреден тек 3,5 шелек қарапайым, бірақ "Мейірімді" нан шарабы шықты. Яғни, 42 литр, ол сол кезде міндетті түрде бір шелек сүттің жанында қоспасы бар және қайта өңдеуден кейін небәрі 15 литр жақсы, таза нан спиртін бере алады, одан өндіруші жер иесі дәстүрлі түрде үш бөлік сумен араластыру арқылы ала алады. небәрі 20-25 литр жоғары сортты арақ-көбік. Шаруаларынан тегін астық алған, өз орманынан тегін отын алған қожайын және сол дерлік сыйға тартылған жұмысшылар-дистилляторлар үшін жалпы массаның жүзден екі бөлігін құрайтын арақтың шығымы, яғни бастапқы шикізат, қорқынышты емес және шығын немесе шығын ретінде қарастырылмады. өте тиімсіз, өйткені бүкіл өндіріс процесі пайда табуға, арақ сатуға немесе оны нарықтық тауарға айналдыруға емес, үй иесінің және оның әлеуетті қонақтарының қалауын қанағаттандыруға бағытталды. Петр 1, Елизавета 1 және Екатерина I1 үкіметтері дворяндардың тұрмыстық дистилляцияға артықшылықтарын бере отырып және оны барлық бақылау мен салық салудан босата отырып, кеңейте отырып, сонымен бірге барлық дайын арақ өнімдері міндетті түрде тек жеке, тұрмыстық, отбасылық қажеттіліктерге жұмсалуы керек екенін дәйекті түрде атап өтті. дворяндар және ешбір жағдайда саудаға жатпайды. Ал дворяндар монархтарға арақты таза таптық артықшылық ретінде сақтауға және оны пайда көзіне айналдыруға тырыспауға өздерінің адал уәделерін берді. Дәл осындай крепостнойлық Ресейдің ерекше әлеуметтік жағдайларында арақ өнім ретінде ең жоғары сапаға жетті, алуан түрлі ассортиментке ие болды. (арақтың жүзден астам әр түрлі маркалары болды, олардың әрқайсысының өзіндік ерекше, жиі сезілетін, бірақ соған қарамастан сөзсіз айырмашылығы болды.) Өзінің тазалығы жағынан орыс магнаттары - князьдер Шереметьевтер, Куракиндер, граф Румянцевтер мен Разумовскийлердің жекелеген ақсүйектер фермаларында өндірілген арақтың сапасы соншалықты жоғары болды, ол әйгілі француз брендилерінен кем түспеді. Сондықтан Екатерина I1 мұндай арақты тәж киген адамдарға - Ұлы Фредерик I1 мен шведтік Густав II1-ге сыйлық ретінде ұсынудан ұялмады. Ол сондай-ақ оны француз шараптары туралы көп білетін Вольтерге талғампаз және экзотикалық сусын ретінде жіберді, оның өлтіруші сарказмының құрбаны болудан қорықпады. Яғни, асыл тұқымды шаруашылықтарда өндірілетін ресейлік отандық арақтың жоғары сапасы оны XVIII ғасырдың өзінде-ақ беделге ие етіп, оны "Қоғамның қаймағы" сусынына, тағамдық тазалығы мен медициналық пайдалылығы үшін ең жоғары беделге ие өнімге айналдырды. Бұл тұрғыда Ресейдегі капитализмнің дамуы халық үшін апатты болды. Пайдаға деген шөлдеу Ресей нарығында картоп пен қызылша арағының арзан сорттарының пайда болуына ықпал етті, олар "халықтық" сипатқа ие болды және тек шелектермен сатылды. Бұл ішімдік ішудің ең шектен шығуына ықпал етті. Жақсы, таза, жоғары сапалы арақ өндірісі толығымен тауарлық арақ өндірісіне бағытталған жеке капиталистер үшін тиімсіз болды. Сонымен қатар, ресейлік қара бидай арағы 19 ғасырдың екінші жартысында Германияға жүйелі түрде экспорттала бастады, ал Ресейдің ішкі нарығында картоптың арзан арағы жаппай өнім ретінде үстемдік ете бастады. Сондықтан да патша үкіметі Ресейдегі нарық пен нарықтық қатынастар тауарлардың сапасын реттей алмайтынын, тек елдің белгілі бір тауар массасымен сол немесе басқа қанықтылығы туралы мәселені шеше алатынын түсініп, орталықтандырылған өндірісті енгізу қажет деген қорытындыға келді. және арақ саудасы, бұл жағдайда барлық ықтимал теріс пайдаланушыларға қарсы үкіметтің тұрақты қатаң бақылауымен. Бұл мотив 1894 - 1902 жылдары арақ монополиясының енгізілуін түсіндірді. 1917 жылғы қазан төңкерісінен кейін бұл қатаң мемлекеттік бақылау саясаты жалғасып, 1986 жылға дейін дәйекті түрде жүргізілді. Осы 70 жыл ішінде кеңестік мемлекеттік спирт зауыттары, кеңестік арақ-шарап және арақ-шарап өнеркәсібі 1894 - 1902 жылдары арақ монополиясын енгізу жөніндегі комиссия мүшелерінің технологиялық әзірлемелерін пайдаланды., Д.И. Менделеев, Н.Тавилдаров, Н.Д. Зелинский және т.б. сияқты. Кеңестік Ресейдегі монополиялық мемлекеттік арақ революцияға дейінгі Ресейдің мемлекеттік кәсіпорындарындағы арақтың ең жақсы үлгілері сияқты жоғары сапалы өнім болды. Сонымен бірге Еуропада және АҚШ-та ресейлік эмигранттар құрған арақ шығаратын фирмаларда Менделеевтің технологиялық әзірлемелері де, арақ өндіруге арнайы жасалған өзіндік жабдықтары да болған жоқ. Олар өз қызметтерін әдеттегі батыс еуропалық және американдық айдау жабдықтарына негіздеді, сондықтан жақсы тазартылған, ыңғайлы және әдемі оралған, бірақ ресейлік арақтың әдеттегі белгілерінен, қасиеттерінен және қасиеттерінен айырылған өнімді шығарды. Басқаша айтқанда, бұл арақ емес, жалған арақ болды, өйткені олар шикізаты, технологиясы, тіпті су сияқты арзан құрамдас бөлігі бойынша ресейлік арақтан күрт ерекшеленді. Белгілі болғандай, тіпті қара бидай дәні мен қара бидай уытын толығымен пайдаланатын "Финляндия" сапалы финдік арақтың дәмі ресейлік мәскеулік арақтан күрт ерекшеленетіні белгілі. Бұл фин арағында ваза деп аталатын қара бидайдың қолданылуына байланысты, оның дәнінде орыс өміріне тән "қара бидай" дәмі жоқ. Вазалық қара бидайға дистилляция процесін және ресейлік өзен суының жетіспеушілігін қосыңыз, сонда сіз фин арағының барлық жоғары деректерімен ресейлік Мәскеуден неге ерекшеленетінін түсінесіз. Осылайша, таза биологиялық және таза географиялық себептер ресейлік арақты Ресейден тыс жерде көбейтуге мүмкіндік бермейді, өйткені жабдықты да, технологиялық сызбаны да көбейтуге болады, бірақ жасанды түрде ресейлік орман өзендерінің жұмсақ суларын немесе Ресейдің болжанбайтын климатын жасау мүмкін емес, оның шеттерінде нағыз орыстар өмір сүреді. . Сондықтан "Нағыз ресейлік арақ тек Ресейден келеді".